Hirdetés
greenfo/MTI

Az elmúlt három évtizedben megkétszereződött az arany piszeorrú majmok száma a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban. A kizárólag e térségben honos fajhoz (Rhinopithecus brelichi) tartozó egyedek száma 750-800 körül lehet.

A kujcsoui aranymajmoknak is nevezett állatokból az 1980-as években körülbelül 300 volt; ekkor hozták létre a Fancsing(Fanjing)-hegység természetvédelmi területét. A mai eredmény a módszeres állat- még pontosabban erdővédelmi intézkedéseknek, illetve az arra az elmúlt tíz évben költött mintegy 10 millió jüannak (350 millió forint) köszönhető – húzta alá Csang Vej-jung (Zhang Weiyong), a természetvédelmi terület igazgatója.

Az aranymajmok többségükben a szubtrópusi, lombhullató erdőkben élnek, a tengerszint felett 1000-1800 méteres magasságban. Ez egy számukra biztosított viszonylag elszigetelt terület, amelyen a szakemberek igyekeztek az élőhelyek megőrzésére és a növényzet védelmére összpontosítva dolgozni. A Fancsing-hegységben más ritka és veszélyeztetett fajok is élnek, köztük fekete medvék, a tibeti makákó, és megtalálható itt például a kínai galambfa és más ritka tűlevelű is.

Kínában összesen négyféle piszeorrú majom található, a szecsuáni, a kujcsoui, a jünnani és vietnámi. A vietnámin kívül valamennyi kizárólag Kínában él. A pandák után a második számú nemzeti kincsnek nevezik őket. A piszeorrú majom főleg leveleket eszik, hosszú aranyszínű szőre van.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás