Hirdetés
Forrás: MTA

“Tudomány a globális fenntartható fejlődésért” címmel rendezi meg 2013-ban tanácskozását a World Science Forum (WSF, A Tudomány Világfóruma) – erről döntött a világfórum Rio de Janeiróban ülésező Irányító Testülete. A Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia és a WSF elnöke részvételével tartott esemény résztvevői határoztak a plenáris ülések fő témáiról is.

Az Akadémia elnökének kezdeményezésére a WSF-et – megtartva magyar és budapesti kötődését – minden második alkalommal, vagyis minden negyedik évben más-más világvárosban tartják. Jövőre Rio de Janeiro ad majd otthont a tudomány Davosaként is emlegetett eseménysorozatnak, amelyet a Brazil Tudományos Akadémia szervez. A nemzetközi rotációról szóló döntést azóta a tudomány számos jeles képviselője üdvözölte. Az Irányító Testület ülésén is elhangzott vélemények szerint a lépés hozzájárult a WSF iránti érdeklődés további növekedéséhez, így a rangos rendezvényt mind több nemzetközi szervezet avatta valódi világfórummá.

A tudományért, technológiáért és innovációért felelős brazil miniszter, Marco Antonio Raupp bevezető beszédében köszönetet mondott a World Science Forum alapítójának amiért lehetővé tette, hogy a WSF történetében először Magyarországon kívül, Brazíliában rendezzék meg a következő világfórumot, és kifejezte a Magyar Tudományos Akadémia iránti nagyrabecsülését a 2003 óta megtartott öt sikeres rendezvény lebonyolításáért. A miniszter hangsúlyozta továbbá a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat erősítő magyar-brazil tudományos, technikai és technológiai együttműködés fontosságát.

A tanácskozáson – amelynek napirendjén a tavaly ősszel Budapesten nagy sikerrel megrendezett világfórum következő, 2013-as brazíliai tanácskozásának előkészítése szerepelt – részt vett többek között a Nobel-díjas kémikus, Yuan Tseh Lee, a Nemzetközi Tudományos Tanács elnöke, Gretchen Kalonji, az UNESCO természettudományokért felelős főigazgató-helyettese, továbbá Jacob Palis, a Brazil Tudományos Akadémia elnöke, valamint Marco Antonio Raupp, a Brazil Tudományos, Technológiai és Innovációs Minisztérium vezetője.

Első ülésén az Irányító Testület elfogadta a 2013-as világfórum címét: Tudomány a globális fenntartható fejlődésért. Megállapodtak abban is, hogy a rendezvényen fő témaként a fenntartható fejlődés sokoldalú tudományos megközelítését vizsgálják majd a résztvevők hat plenáris ülésen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás