Hirdetés
greenfo/MTI

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság éves közgyűlésén leszavazták a latin-amerikai országok kezdeményezését, miszerint hozzanak létre egy bálnamenedéket az Atlanti-óceán déli térségén.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) Panamavárosban folyó éves közgyűlésének résztvevői leszavazták a latin-amerikai országok azon kezdeményezését, hogy nyilvánítsák bálnamenedekké az Atlanti-óceán déli térségét. A javaslat előterjesztői azzal érveltek, hogy egy ilyen menedék segítené a faj fennmaradását és a bálnaleseket is. A résztvevők több mint fele támogatta a javaslatot, de elfogadásához háromnegyedes többségre lett volna szükség – jelentette a BBC hírportálján.

"Meggyőződésünk, hogy a menedék nagyon fontos kezdeményezés a bálnák védelmének szavatolásához az egész dél-atlanti térségében, annak megakadályozásához, hogy az állatokat legyilkolják, valamint a bálnák megőrzéséért folytatott hasznos kutatások elősegítéséhez" – nyilatkozta Marcos Pinta Gama, Brazília biztosa a tanácsban. "A bálnales és az ökoturizmus egyre fontosabb iparággá válnak a helyi közösségek életében. Számos országban, köztük Brazíliában ezek a tevékenységformák bevételi források a helyi közösségeknek" – hangsúlyozta.

A javaslat a teljes dél-atlanti térségre kiterjesztette volna a menedéket – az Egyenlítőtől délre, Afrika nyugati partjaitól egészen Dél-Amerika keleti partjaiig. Ha elfogadták volna, ez lett volna a harmadik bálnamenedék, amelyet a nemzetközi bizottság létrehozott: egy-egy található az Indiai-óceánon és az Antarktiszt körülölelő Déli-óceánon.

A javaslat ellenzői azzal érveltek, hogy a térségbeli országok, mint például Argentína, Uruguay és Brazília azt tesznek a part menti vizeiken – ahol bálnales is folyik -, amit akarnak, és a térségben egyáltalán nem folyik bálnavadászat.

A bálnavadászattal legintenzívebben foglalkozó országok egyike, Japán szerint, mivel globális moratórium van a kereskedelemi célú bálnavadászatra, nincs szükség újabb menedék létrehozására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás