Hirdetés
MSZP sajtóközlemény

Az Orbán-kormány többéves készülődés után, a ciklus feléhez érve uniós szén-dioxid kvótát értékesített. Az NFM múlt heti közleménye szerint 2,5 millió EUA egységet adott el 6,73 eurós átlagáron, a bevétel így körülbelül 4,8 milliárd forint. Ez 5,8 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyit a szóban forgó vagyon valójában ért egy évvel ezelőtt.

Érdemes áttekinteni azt az utat, amelyet a Fidesz kontár-szakpolitikusai e kérdésben befutottak.  A szocialista kormány 2008 őszén kezdte meg a kvótavagyon értékesítését. A Fidesz akkor a kvótavagyon elherdálását, illetve áron alul történő értékesítését vizionálta, és 2010 áprilisában megakadályozta, hogy kvótát értékesítsen a zöldtárca.

A Bajnai-kormány az értékesíthető AAU egységek 90 százalékát, az értékesíthető EUA egységek 100 százalékát átadta a Fidesz-kormánynak. Az átadás idején az AAU egységek világpiaci ára 8 euró körül volt, az EUA egységeké pedig 15 euró.
A minisztériumnak a piaci ár mélypontján sikerült az eladást lebonyolítania, így a kormányváltáskori értékhez képest ezen az üzleten "mindössze" 20 millió euró az értékvesztés. Amióta pedig a Fidesz-kormány a vagyon "kezelője", az AAU egységek értékvesztése 750-900 millió euróra, mintegy 217,5-261 milliárd forintra tehető.

A Fidesz-kormány rossz gazdája a magyar állam értékesíthető kvótavagyonának. Annak ellenére, hogy 2011 decemberétől 2012 február végéig a klímakereskedelem területén dolgozó állami hivatalnokokat az előadótól a miniszterig lecserélték, szakmai javulás nem következett be, csak egy súlyos vagyonkezelési kudarc. A minisztérium tanácsadója, a titokzatos CF Partners május 22-én kezdte a kereskedést. Ekkor az EUA ára az európai referencia klímatőzsde adatai szerint 6,88 euró volt. A záró napon, június 22-én 8,09 euró volt a tőzsdei ár. Világos, hogy a magyar kvótákkal pont egy árgödörben kereskedett a londoni cég.

Nem irigyeljük az Állami Számvevőszék ellenőreit, akik minden bizonnyal megkísérlik majd megtudni, hogyan sikerült a piaci ár mélypontját kifognia a minisztériumnak. Az ellenőrzést színesíteni fogja, hogy a londoni cég saját közleménye és annak magyar nyelven történő minisztériumi újraközlése között új dátumok és ismeretlen kereskedési átlagárak is felbukkannak.

A hatályos jogszabályok szerint az eladásból származó bevétel minimum 50 százalékát energiatakarékossági programokra kell fordítani. Elvárjuk, hogy ezt az összeget a kormány tisztességes (!) pályázat útján, a valóban rászoruló családok között ossza el!  Elvárjuk, hogy a pályázat szeptemberig megjelenjen, és a benne lévő 2,4 milliárd forintot a korábban megismert és megkedvelt Zöld Beruházási Rendszer programjaira – úgymint társasházak hőszigetelése, háztartási gép és izzócsere-akciók stb. – fordítsák!

Szabó Imre,
országgyűlési képviselő,
az MSZP Fenntartható fejlődés kabinetjének vezetője

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás