Hirdetés
Forrás: zöld HVG

Határérték alatt vannak a toxikus fémek mennyiségei a folyóban Magyarországon a vízügy szerint. Nem lúgos vörösiszap, hanem vas-oxid tartalmú anyag került a Sajóba Szlovákiában – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A magyar vízügyi szakemberek vasárnap, a közösségi médiából és a sajtóból értesültek arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba, erről azonban hivatalos tájékoztatás mindeddig nem érkezett a szlovák féltől.

A szervezet meggyőződött arról, hogy a bányaüzemből továbbra is szennyezett víz folyik a folyóba, és a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kérte a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

A főigazgatóság külső laboratóriummal megmérette a Sajó magyarországi szakaszának szennyezettségét. Kiderült, hogy a toxikus fémek mennyisége a határérték alatt van. A mért vastartalom a megszokottnál valamivel magasabb, de nem kirívó.

A magyarországi részen a folyóba több patak is beleömlik, amelyek vize hígítja a szennyezést.

Nyitókép: Sajó Gombaszögnél vasszennyezés. forrás: Orosz Örs Facebook

Kapcsolódó anyagok:

Ökológiai katasztrófa folyik a Sajón

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás