Hirdetés
Forrás: nol.hu

Az állami MVM Magyar Villamos Művek új céget alapított a tulajdonában lévő Paksi Atomerőmű bővítésére. A vezetők az MVM soraiból kerülnek ki.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. néven céget hozott létre a Paksi Atomerőmű bővítésére – közölte az állami energetikai holding. Az új társaság elnöke Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója, az MVM Paksi Atomerőmű (MVM PA) Zrt. elnöke. Vezérigazgatója Nagy Sándor, az MVM termelési vezérigazgató-helyettese, aki egyúttal a társaság igazgatóságának is tagja, Hamvas István, az MVM PA vezérigazgatója mellett. A felügyelőbizottság elnöke Nagy Csaba, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese; tagjai: Kriston Ákos, az MVM üzletfejlesztési osztályának tanácsadója, valamint Katona Kolos, az MVM jogi és igazgatási osztályának jogtanácsosa.

E cég végzi a Paksi Atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkát. Egyszersmind továbbviszi a magyar villamosenergia-termelés több mint 40 százalékát adó Paksi Atomerőmű tervezett bővítését előkészítő Lévai Projekt feladatait.

Az MVM 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalat feladata lesz, hogy a beruházás minden lényeges körülményét megvizsgálja annak érdekében, hogy a részletes tanulmányok, értékelések alapján felelős döntés születhessen az új paksi blokk(ok) megépítésének – a Nemzeti Energiastratégiában is szereplő – tervéről. (Megjegyzendő, hogy a magyar kormány még nem hozott a létesítésről határozatot. Így például a bekerülési összeg és annak forrása is tisztázatlan.)

A Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről az Országgyűlés 2009. március 30-án döntött gyakorlatilag a parlamenti pártok konszenzusos támogatásával. A bővítés előkészítését a képviselők több mint 95 százaléka szavazta meg. Magyarország kormánya 2012 júniusában a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága érdekében alapvetően szükséges beruházássá nyilvánította az előkészítés alatt álló projektet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás