Hirdetés

A fegyverek nem csak annak ártanak, akit eltalálnak. Míg a vadász- és katonai lőszerek jellemzően idegrendszert károsító ólmot tartalmaznak, amivel elszennyezik a környezetet, addig a műanyag játékpuskák hormonális hatású adalékanyagokkal veszélyeztethetik életünket.

Közel 1500 darab veszélyes anyagot tartalmazó játékíj és játékpisztoly forgalomba hozását akadályozta meg a fogyasztóvédelmi hatóság. A hiányosan dokumentált és azonosító jelölés nélküli játékokból származó minták a megengedett mértéket többszörösen meghaladó mennyiségben tartalmaztak súlyosan egészségkárosító műanyagadalékot, di-(2-etilhexil)-ftalátot (DEHP) és dibutil-ftalátot (DBP).
A termékek elvileg megfelelő ftaláttartalmat igazoló dokumentációval rendelkeztek, ennek ellenére azonban a vizsgálatok megállapították, hogy a termékek a megengedettnél nagyobb mértékben tartalmazzák a súlyosan egészségkárosító anyagot.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján elérhető azon termékek (játékok listája), amelyek az ellenőrzés alapján határérték felett tartalmaznak veszélyes anyagokat.

A éles lőfegyverek sem csak roncsoló sebzéssel pusztítanak. Hagyományosan a katonai és a vadászfegyverekhez is magas ólomtartalmú lövedékeket használnak. Ennek eredményeként évente több ezer tonna idegmérgező hatású, az élőlényekben felhalmozódó ólom kerül a környezetbe. A probléma nem csak filozófiai jellegű, a fokozottan veszélyeztetett, évtizedekig a kihalás szélén álló kaliforniai kondorkeselyű-állomány védelme szempontjából nagy jelentőségű az ólommentes lövedékek használata. A dögevő madarak szervezetébe a táplálékkal olyan mennyiségű ólom kerül, hogy a mérgezés járványszerű méreteket ölt. A faj védelmével foglalkozó szakemberek szerint az állomány regenerálódásának érdekében mindenképp meg kell oldani, hogy ne használjanak ólomtartalmú lövedékeket.

Már vannak olyan lőszergyártók, akik a környezeti károk megelőzése érdekében acélgolyókat gyártanak. A skandináv államok hadseregei már át is álltak a kisebb környezeti ártalmat jelentő lőszerekre. A szennyezés elsősorban a lőterek közelében jelenthet problémát. Egy lőszergyártó 1200 tonna ólomtól mentette meg a környezetet az alternatív golyók által.

A hazai szennyezett játékokról szóló cikk itt érhető el.

Az ólommentes golyókkal foglalkozó cikk itt érhető el.

A kondorkeselyűkkel foglalkozó cikk itt érhető el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás