Hirdetés

Fokozott ellenőrzést tartottak a szakemberek a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben. Falopások, orvhorgászat, hajózási kihágások, és szabálytalan vízivad vadászat.

Szeptember 21-22-én fokozott ellenőrzést hajtott végre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság. A két nap alatt 5 fő természetvédelmi őr, 2 fő polgári természetőr, valamint 6 fő rendőr teljesített szolgálatot és közel 70 személlyel szemben intézkedett a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet Szolnok-Kisköre közötti szakaszán.

Az ellenőrzés eredménye, számokban:

3 helyszíni bírság falopás miatt, tulajdon elleni szabálysértés keretében
2 fő őrizetbevétele nagy értékű falopás miatt
3 feljelentés jogosulatlan horgászat miatt
3 feljelentés a természetvédelem érdekeit sértő tevékenység miatt
2 erdőrendészeti feljelentés
2 feljelentés hajózási szabályzat megsértése miatt

25 figyelmeztetés jogsértő magatartás megakadályozása érdekében, elsősorban engedély nélküli fakitermelés és a védett tompa folyamkagyló (Unio crassus) horgászati célzatú gyűjtésének megelőzése céljából.A hatósági ellenőrzésen túl madármentési feladatokat is el kellett látni, hiszen egy szárnysérült finn gyűrűs vörös vércsét, egy nyílt szárnytörést szenvedett fekete gólyát, egy erdei fülesbaglyot és egy legyengült fiatal hím héját kellett gondozásba venni Fegyvernek és Kisújszállás térségében. A madármentési munkákat két fő önkéntes is segítette.

Szabálysértésekkel indult a vízivad vadászati szezon

Szeptember elsejével megkezdődött a vízivad vadászati szezon. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei máris több szabálysértésen értek tetten külföldi vendégvadászokat.

A Tiszasüly melletti egyik halastórendszeren kora hajnalban a természetvédelmi őrök tiltott vadászati módszer alkalmazását észlelték. Több halastóegységen is hanglejátszó eszköz segítségével csalogatták a külföldi vendégvadászok a récéket a lesek közelébe. A Természetvédelmi Őrszolgálat akkor lépett közbe és állíttatta le a vadászatot, amikor az egyik lőállásból a védett böjti réce (Anas querquedula) kisebb csapatára adtak le több lövést a vadászok, szerencsére eredménytelenül. A helyszíni szemle során kiderült, hogy a külföldi vendégvadászok mellett nem tartózkodott a lőállásokban kísérő magyar vadász. A hanglejátszó eszközöket az intézkedés alá vont vadászok igyekeztek alaposan elrejteni, ennek ellenére két nagy teljesítményű hangszórót és akkumulátort sikerült visszatartania a természetvédelmi őröknek.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának a sikeres intézkedéssel a további jogsértéseket és etikátlan vadászatot sikerült megakadályoznia, az elkövetőkkel szemben pedig hatósági eljárás indult.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás