A rovat kizárólagos támogatója

Április 26-án volt a 200. születésnapja annak az embernek, aki először nevezte magát tájépítésznek (landscape architect). Frederick Law Olmsted (1822-1903) valószínűleg a New York-i Central Park tervezéséről a legismertebb, bár számos szépséges zöldfelületet hozott létre országszerte.

Köztük parkok és parkútrendszerek, változatos rekreációs területek, egyetemi és intézményi kampuszok, városi és külvárosi területek, tervezett közösségek, temetők és speciális tájarborétumokat kiállítások számára.

Frederick Law Olmsted-nek hívták. Connecticutban született, kereskedő apja rajongott a természetért.Újságíróként kezdte a pályáját, angliai útján 1850-ben alkalma volt az első angol városi közpark (értsd: nem főúri parkból közparkká alakult, hanem eredetileg is annak szánt és korlátlanul látogatható park), a liverpooli Birkenhead park születésénél ott lenni. Inspirálta őt John Paxton, a park tervezője, így lett a Birkenhead park az általa és Calver Vaux építész által később megtervezett new yorki Central Park előképe. Pályafutása során egy kazalnyi fontos amerikai parkot tervezett az USA-ban mind a keleti, mind a nyugati part nagyvárosaiban, de emellett városi zöldfolyosókat is, amelyek közül kimagaslik a bostoni Emerald Necklace és a chichagoi Riverside terve.

Jó korban élt jó helyen: az élete egybeesik a modern amerikai városok kialakulásával, aminek része lett (a történelem során először) a közpark iránti tömegigény. Ám nem csak parkokat, de temetőket és egyetemi campusokat is tervezett, nevéhez fűződik mind a Berkeley, mind a Stanford Egyetem campusának terve.
A táji léptékű munkáiban korai természetvédőként a világ első természetvédelmi területeinek, a Niagara Falls Reservation-nek és a Yosemite Nemzeti Parknak a kialakulásánál is ott bábáskodott. A Yosemite-ban az Olmsted Point neki, és munkáját folytató fiának állít emléket.

Frederick Law Olmsted az első tájépítész

A Central Parkban pedig 1980 óta megvásárolható plüss kabalaállatként a róla elnevezett bagoly figura, az ebből származó profit is a park fenntartását és rekonstrukcióját támogatja. Olmsted munkásságával megalapozta a tájépítészet legfontosabb területeit. Április miatta, az ő születésnapjának a tiszteletére lett a Tájépítészet Hónapja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás