Hirdetés
Forrás: telex.hu

11 országból eddig összesen 80 majomhimlős esetet jelentettek – közölte az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint további 50 esetben vizsgálják a majomhimlő gyanús eseteket. Korábban Olaszországból, Svédországból, Spanyolországból, Portugáliából és Kanadából is jelentettek majomhimlős betegeket.

Legutóbb tegnap Franciaország Ile-de-France régiójában találtak egy fertőzöttet, egy 29 éves férfit. Bár a betegség emberek számára ritkán halálos, a hír abból a szempontból aggasztó, hogy a férfi nem járt olyan országban, ahol gyakoriak az ilyen fertőzések. A német hadsereg mikrobiológiai intézete is megerősítette, hogy az egyik, kiütéses betegüknél is kimutatták a vírust.

Kemenesi Gábor virológus csütörtökön a Facebookon írt hosszan a betegségről. Kiemelte, hogy emberről emberre ritkán terjed, és a tünetek (láz, fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók és kimerültség, néha kiütés) jellemzően 2-4 héten belül elmúlnak, ami után az emberek teljesen felépülnek. A vírus testváladékkal és légúti cseppekkel terjed. A feketehimlő elleni védőoltás a majomhimlő ellen is nyújt némi védelmet.

Az első átfertőzéseket a hetvenes években észlelte az orvostudomány.

Tünetei hasonlóak a himlőéhez, ezért csak laboratóriumi vizsgálattal lehet diagnosztizálni a betegséget. A tünetek, a szövődmények és a halálozási arány alapján súlyos betegségként tartják számon a szakemberek. Afrikában a betegek 1-10 százaléka hal bele a nem megfelelően kezelt vagy szövődményes megbetegedésbe.

A himlő elleni oltások megszakítása okozhatja a terjedést
Az első emberi eseteket 1970-ben írták le Közép-Afrikában. Úgy tűnik, az ezredforduló óta nő az esetek és a járványok száma Afrikában, valószínűleg a himlő elleni védőoltások megszakításával. A himlővakcina ugyanis úgynevezett keresztvédelmet biztosít a majomhimlő vírusa ellen.

Mik a majomhimlő tünetei?

Az amerikai kormány több millió adag majomhimlő ellen vakcinát rendelt 119 millió dollár értében, jelentette be a vakcina gyártója, írja a Newsweek a Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat szerdai bejelentésére hivatkozva. A Jynneos vakcina a himlő, és a majomhimlő megelőzésére szolgál.

Kapcsolódó anyagok:

Mi az a majomhimlő?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás