Hirdetés
greenfo/MTI

A légszennyezettség a korábban feltételezettnél is több halálesetet és gazdasági veszteséget okozhat Kínában – mutat rá a Kelet-Ázsiai Greenpeace és a Pekingi Egyetem közös tanulmánya. Nő a kínai terméketlenek aránya, de marad az egy-gyermek politika.

Az úttörőnek számító jelentés az egészségre leginkább ártalmas finom porszemcsék, vagyis a 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskék (PM2,5) vizsgálatára koncentrál. Ezek azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe kerülnek, ahonnan felszívódnak és a keringésbe jutnak, emellett növelik a rák kialakulásának kockázatát is.

A kutatók megállapították: Sanghaj, Peking, Kuangcsou és Hszian városban a finom porszemcsék az idén összesen 8600 ember idő előtti haláláért okolhatók, és 6,8 milliárd jüan (238 milliárd forint) gazdasági veszteséget okoznak. Korábban a Világbank az egész országra vonatkozóan évi 200 ezerre tette a PM2,5 miatt korán elhunytak számát, a szervezet ugyanakkor a szennyezés hosszú távú hatásait nem vette figyelembe – írják a most kiadott tanulmány szerzői.

A négy vizsgált nagyváros közül Sanghaj az első, több mint 3300 halállal, Peking a második, csaknem 2600 esettel. A korábbi statisztikákon alapuló számításokra hivatkozva a kutatók azt állítják, a finom porszemcse meglétének betudható halálesetek száma az elmúlt két évben 10 százalékkal nőtt. A jelentés megállapításai ugyanakkor a valódi helyzetnél pozitívabbak lehetnek, a légszennyezettség és az egészségügyi adatok ugyanis nem láthatók át jól – jegyzik meg a szerzők. A kínai vezetés által lefektetett, a probléma javítására hozott intézkedésekkel mintegy két évtized kellene a lényegi javulás eléréséhez, ha viszont a szigorúbb, az Egészségügyi Világszervezet által is alkalmazott normákat elfogadnák, csak a négy városban 81 százalékkal lehetne csökkenthetni az idő előtti halálesetek számát.

A kormány az idén vezetett be szigorúbb szabályokat, 2016-tól pedig a PM2,5 részecskék országos mérését is megígérte. Pesszimizmusra ad okot, hogy a kínai városok levegője a hazai sztenderdek szerint is rendkívül rossz: a 113 kínai város közül, amelyek levegőjének minőségét a pekingi környezetvédelmi minisztérium figyelemmel követi, 45 tartozik a hármas, vagyis a legrosszabb levegőjű csoportba, átlépve a megengedett határértékeket. Ilyen például a főváros, Peking, és egyetlen sincs a 113 között, amely a legjobb kategóriába esne.

Egészségügyi statisztikák szerint több millió kínai párnak okoz gondot a terméketlenség Kínában, az egy-gyermek politika eltörlése ugyanakkor a közeljövőben nem várható.

A kínai orvosi szövetség legutóbbi statisztikái szerint jelenleg mintegy 40 millió fő számít terméketlennek az ország területén, ez a teljes lakosság csaknem három százaléka. Az ország egyes régióiban – elsősorban a nagyvárosokban és a keleti part mentén – a párok akár 10 százaléka is szembesülhet ezzel a problémával – állítják a szakemberek. A terméketlenség ráadásul egyre több embert érint, aminek elsősorban az egészségtelen napi rutin, a kevés alvás, a sok stressz és a légszennyezés az oka. A kínai nők állapotát emellett a fiatalkorban elvégzett, a nyugati átlagnál nagyobb számú abortusz is befolyásolhatja – mondják az orvosok.
A becslések szerint jelenleg mintegy 10 millió, gyerekre váró kínai pár szorulna orvosi kezelésre, úgynevezett támogatott reprodukciós technikák alkalmazására. Öt évvel ezelőtt már száznál is több ilyen gyógyászati központ volt az országban, s bár egy kezelés költsége a kínai éves átlagbér több mint kétszeresét, a 100 ezer jüant (3,5 millió forint) is elérheti, a jelentős kereslet miatt sok ezres várólisták alakultak ki.

A problémára egy tavaly év végi eset is felhívta a figyelmet, amelyben egy kuangcsoui párról derült ki: nyolc gyermekük van. A korábban sikertelenül próbálkozó pár két béranyától összesen öt gyermeket "kapott", közben ugyanakkor az anya is teherbe esett, hármas ikreket világra hozva. A pár végül otthona elhagyására kényszerült, a nyolc gyermek ugyanis súlyos megszegése az általánosságban egy gyermeket engedélyező szigorú kínai családtervezési politikának, amelynek figyelmen kívül hagyása akár több millió jüanos büntetést is maga után vonhat.

Az egy-gyermek politika eltörlése a gondok ellenére nem várható a közeljövőben, ezt erősítette meg a héten Vang Hszia, a nemzeti népességügyi és családtervezési bizottság vezetője. "Kína ragaszkodik családtervezési politikájához, mint a nemzet egyik alapvető politikájához, és viszonylag alacsony termelékenységi rátát fog felmutatni a jövőben is" – mondta Vang. A miniszter hozzátette: a családtervezési politika állandóságot követel, annak célja a népesség egészséges fejlődésének fenntartása.

Az "egykepolitika" ugyanakkor az elmúlt években már lazulást mutatott, annak 1979-es bevezetéséhez képest már az ország összes közigazgatási egységében enyhült. A lazítás többé-kevésbé azt jelenti, hogy a kínai városokban általában azon házaspároknak válik lehetővé a kétgyermekes család alapítása, ahol az apa és az anya is egyedüli gyerek – az ezen túli részletes szabályozás tartományonként eltérő.

Kapcsolódó anyagok:

Egyre nagyobb a kínai városi légszennyezés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás