Hirdetés
Forrás: sonline.hu

Meg kell barátkozni nem túl hosszú távon az egyszámjegyű, sőt, a negatív vízszinttel is – balatoni vízügyi szakemberek egymás között állítólag már ezzel számolnak, ha még nem is ez a hivatalos álláspont.

A mínuszos vízállás – amire utoljára közel száz éve volt példa – egyébként nem jelenti azt, hogy kiszáradna a Balaton, hanem csak a siófoki vízmérce nulla pontja alatti vízszintet, a mostaninál fél méterrel alacsonyabbat.  Ötven centi volt egyébként tegnap a Balaton vízállása – a nyár végén volt ugyanennyi. Az azóta lehullott csapadék túlzott optimizmusra nem ad okot. Igaz, az őszi 38 centis mélypont óta mostanra tizenkét centinyit csak-csak emelkedett a viszonylag csapadékosabb időjárás következtében. Előrejelzésből többféle is akad a balatoni szakemberek szerint; amennyiben a tél végéig és a tavasszal is az átlagnál kevesebb csapadék lesz, a várakozások szerint 60-70 centis vízállással vághat a Balaton a 2013-as nyári szezonnak.

Tavaly nyár elején 80 centiről indult az apadás. Akad persze ennél pesszimistább verzió is, ám sokat számít majd, hogy a nyár milyen lesz, csapadékos-e, vagy a tavalyihoz hasonló forró és száraz. Ha utóbbi, az esetben már nem csak a nyugati medence vitorláskikötőiben, hanem a nagyhajók számára is gondot okozhat a kritikusan alacsony vízállás, hiszen a mélyebb merülésű utasszállítók vezetőinek már az elmúlt szezonban sem volt könnyű dolguk a Balaton egyes pontjain. Még fontosabbá válhat a mederkotrás, mely, mint az a tavaly nyári viták során kiderült, nem állami feladat…

A tél elmúltával azonnal folytatják az iszapkotrást –  tudta meg a sonline.hu  Horváth Gyulától, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójától. Az őszi hónapokban a legszükségesebb helyeken elvégezték ezt a munkát, elsősorban annak köszönhetően, hogy Fűzfő és Kenese között ideális zagyteret találtak a kikotort iszap elhelyezésére. Ha majd az időjárás lehetővé teszi, a Balaton déli partján a fonyódi és a balatonmáriai kikötők kotrása következik a hajózási társaság vezetője szerint. Idén egyébként – tette hozzá – többek között a Széchenyi-komp felújítását tervezik, valamint a siófoki hajókikötő korszerűsítésének harmadik ütemét kezdenék, vagyis a móló felújítását.

Horváth Gyula arra is emlékeztetett: jó évet zártak, hiszen 2012-ben a személyhajók utasforgalma 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kompok 1,5 százalékkal több járművet és négy százalékkal több utast szállítottak. Szálloda- és kempingüzletáguk 9 százalékos vendégéjszakaszám-növekedést produkált, vitorláskikötőik 85 százalék fölötti telítettséggel üzemeltek, de néhány ilyen létesítmény férőhelyeit száz százalékban értékesítették. Új hajót helyeztek vízre, ez is a tavalyi év jeles eseménye volt, ugyanakkor a hajózási cég szakemberei által „összerakott” Szigliget majd csak az idei hajózási szezonban áll forgalomba.

Balaton 2012 december  fotó: Hajósy AdrienneBalaton 2012 december fotó: Hajósy Adrienne
 

Kapcsolódó anyagok:

Tovább csökken a Balaton vízszintje októberig

Alacsony a Balaton és a Duna vízállása

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás