Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Tizenkilenc kritikusan veszélyeztetett sziámi krokodil bébit engedtek el Laoszban egy mocsárban, ahol visszaszoktatják őket a vadonba.

A 19 hónapos, megközelítőleg 70 centiméteres apróságok ama tenyészprogram részei, melynek égisze alatt a Lao Állatkertben krokodilokat keltetnek, amelyeket aztán visszavezetnek természetes élőhelyükre.

A szakemberek becslései szerint kevesebb, mint 250 sziámi krokodil maradt a vadonban a vadászat és az élőhelyek elveszítése miatt. A Wildlife Conservation Society szervezet vezette akcióra a Xe Champhone mocsárrendszerben került sor, ahol a tojásokat egy 2011-es felmérés során megtalálták. Az apró krokodilokat a Lao Állatkertből szállították a mocsárba, ahol néhány hónap alatt hozzászoktatják őket természetes környezetükhöz, majd elengedik.

A Village Crocodile Conservation Group tagjai őrzik majd a védett területet, és kiegészítő táplálékkal látják el a hüllőket, hogy biztosítsák túlélésüket. Amint az esős évszak beindult, a mocsár vízszintje megemelkedik, és lehetővé teszi, hogy a krokodilok elússzanak. A kutatók később is rendszeresen ellenőrzik majd őket. Az állatkertben elindított programot úgy tervezték, hogy elősegítse a helyi sziámikrokodil-populáció regenerálódását és az állatok számára szükséges lápok helyreállítását.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió által kritikusan veszélyeztetettként besorolt krokodilok hossza elérheti a három métert. A faj Délkelet-Ázsiában és Indonézia egyes részein a túlzott vadászat és az élőhelyek pusztulása miatt korábbi élőhelyének nagy részéről eltűnt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás