Hirdetés

Fatolvajoknak estek áldozatul a felső-tengelici Benyovszky-park százéves fái. A kár közel hárommilliós. Az eset a faluvezetést is lépésekre sarkallja, nem tűrik tovább azt, hogy a község közbiztonságát, békéjét néhányan felrúgják.

Fatolvajokat ért tetten kedden a rendőrség Tengelic egyik külterületén. A felső-tengelici parkerdőben tetten ért két férfi ellen lopás vétsége miatt folyik eljárás. Oket gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség – tudtuk meg dr. Deák Balázstói, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Az érték "csupán" százezer forint, tettenéréskor éppen ennyit készültek meglovasítani. A teljes kár azonban ennél sokkal nagyobb, de hogy ez is a két gyanúsított, vagy mások lelkén szárad, azt a rendőrségnek kell kideríteni.

Az erdő a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. tulajdonában van. Szi Benedek Sándor erdészeti vezető azt mondta, méteres átmérőjű fekete dió, hárs, kőris és japán akác fákat vágtak ki, vagy harmincat a Benyovszki-parkban. A terület védett, a kivágott fák több mint százévesek voltak. Körülbelül hetven köbméternyit vittek el összesen, ami – ha értékesítették volna – 2,5-2,7 millió forint bevételt hozott volna. De nem tervezték, hogy eladják – mondta Szi Benedek Sándor hozzátéve, hogy pótolhatatlan a veszteség.

A szakember azt mondja, ráadásul ezt az értékes faanyagot "elfüstölték", abban ugyanis biztos, hogy nem volt a tolvajoknak speciális gépük, járművük, hogy több méteres rönköket szállítsanak el. Ezért valószínű, hogy ott helyben felvágták tűzifának. A Gyulaj Zrt. számára további veszteség, hogy a törvény kötelezi őket a visszatelepítésre függetlenül attól, hogy ellopták tőlük a fát. Ez számítása szerint további egymillió forint költség. A helyszínen maradt körülbelül hét-nyolc köbméternyi fát az önkormányzatnak adta a Zrt., hogy tegyen vele belátása szerint. Szerdán féltucatnyi munkás dolgozott azon, hogy a barbár munka nyomait eltűntesse.

A falut és annak vezetését mélységesen felháborították a történtek. Gáncs István polgármester elkeseredett szavaiból kiderül, ezzel végleg betelt a pohár. Mint mondta, meggyőződése, hogy megrendelésre dolgoztak a fatolvajok, mert ismerik őket, saját eszközökkel, fűrészekkel, járművekkel nem rendelkeznek. A gyanúsítottakról, illetve arról, hogy korábban milyen bűncselekményeket követtek el, vagy még mi egyébbel gyanúsítják őket, a rendőrség nem adhat információt, tudtuk meg Deák Balázstól.

A faluban természetesen nem ismeretlenek a gyanúsítottak, úgy hírlik, sok van a rovásukon. A polgármester szerint két családról van szó, ezek tagjai, illetve rokonságuk, ismeretségi körük felbolygatta a falu nyugalmát, amit most már nem néznek tétlenül. – A tengeliciek megelégelték és elutasítják ezt a viselkedést. Jogos igényük, hogy helyre álljon a Tengelicre korábban jellemző légkör – húzta alá Gáncs István.

Mindent megtesznek, hogy a nyugalom visszatérjen

Mivel nem a mostani volt az első eset, a kár viszont igen nagy, a képviselő-testület is foglalkozik a problémával, és 2013-ra célul tűzte ki – akár a tervezett fejlesztések terhére is -, hogy minden törvényes eszközzel elérje a nyugalom és biztonság fenntartását. – Mindent elkövetünk, hogy a társadalmi és közösségi életet visszatereljük a régi kerékvágásba. Nem engedjük a jól működő, összetartó közösséget szétzúzni – hangsúlyozta a polgármester. Gáncs István hozzátette, meggyőződése, hogy egy településen az infrastruktúra fejlesztése mellett ugyanolyan fontos az adott közösség kulturális és szellemi életének, értékeinek megőrzése. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás