Hirdetés
greenfo/MTI

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága általános vitára alkalmasnak találta tegnapi ülésén a privatizációs szerződésekben rögzített környezetvédelmi és természetvédelmi előírások kormányzati felülvizsgálatának eredményeiről szóló jelentést. A képviselők 13 igen szavazattal támogatták a jelentés tervezetét, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a vizsgálatot – valamely albizottság keretei között – érdemes lenne folytatni. Az általános vita ma lesz a parlamentben.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: több ezer szerződést kellett vizsgálniuk, de nem tekintették át azokat, amelyeket a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), a parlament, vagy annak valamely bizottsága vizsgál. Figyelmen kívül hagyták azokat a szerződéseket is, amelyeknél elévülés vagy más ok miatt már nincs jogorvoslati lehetőség.

Nagy Andor (Fidesz) kifejtette: a magyarországi privatizáció során rengeteg visszaélés volt, ezeket jogilag nehéz tetten érni, de nincs rendben, hogy például egy vörösiszap-katasztrófa kapcsán azzal szembesült a kormány, hogy a károkat neki kell kifizetnie, a haszon pedig másoké. A képviselő kifejtette, hogy a privatizációs szerződésekben a vevők számára nem kötelezettségeket, hanem csak "törekvéseket" fogalmaztak meg, vagyis ezeket a "gumiszabályokat" nehéz számon kérni. Nagy Andor összességében üdvözölte a jelentést, de felhívta a figyelmet arra, hogy lehetne folytatni a munkát. Véleménye szerint helyes, hogy bár a privatizációs folyamat lezárult – és jelenleg egy éppen ezzel ellentétes folyamat megy végbe -, a jelentés javaslatokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy egy esetleges jövőbeli privatizációt hogyan kellene végrehajtani.

Kepli Lajos (Jobbik) szerint ugyanakkor a jelentés "alig valamivel több, mint a semmi", ezért a Jobbik-frakció nem támogatja annak elfogadását. Úgy vélik, hogy a 21 kiválasztott privatizációs szerződés túl kevés, így az elmúlt 20 év "privatizációs saraival adós maradt a kormány". Megjegyezte ugyanakkor, hogy ekkora munkát nem is lehet rövid idő alatt elvégezni, de egyelőre nem is szabad lezárni a témát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fontosabb privatizációs szerződéseket – például Budapest Airport, Malév – vizsgáló parlamenti bizottságok nem vizsgálják a privatizációs szerződések környezetvédelmi előírásainak betartását.

Aradszki András (KDNP) elmondta: a privatizáció óta folyamatosan változtak a környezetvédelmi előírások, amelyeket a cégeknek be kellett tartaniuk. Azt mondta: vizsgálni kellene azt is, hogy a gazdálkodó szervezet a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelte-e a működési területén felmerülő környezetvédelmi problémákat.

Szili Katalin független képviselő emlékeztetett korábbi, akkor elutasított javaslatára, amely szerint 2013 júniusáig hosszabbították volna meg a vizsgálati határidőt. Ha ez így lett volna, most nem lenne hiányérzet a jelentés miatt. Úgy vélte, szükség lett volna egy teljesebb körű vizsgálatra, és ahol lejárt a határidő, ott is vizsgálódni kell, mert keletkezhettek környezeti károk.  A képviselő szerint vizsgálni kellett volna azt is, hol történt hiba abban, hogy esetleg nem volt megfelelő környezetvédelmi előírás. Egyben azt javasolta, fontoljanak meg egy bizottsági módosító indítvány, amelynek alapján 2013. december 31-ig folytatni lehetne a felülvizsgálatot. Kővári János (Fidesz) is egyetértett ezzel a javaslattal, és úgy egészítette ki, hogy a visszásságokat konkrétabban ki kellene vizsgálni.

Hegmanné Nemes Sára a képviselők felvetéseire, kérdéseire elmondta: a mindenkor hatályos környezetvédelmi jogszabályok betartását a környezetvédelmi hatóságok és a mindenkori ellenőrző szervek vizsgálják, az NFM-nek erre nincs jogköre. Szólt arról is, hogy a vizsgálatokban környezetvédelmi szakjogász is részt vett. Az államtitkár is azt mondta, vannak még feladatok, de a megfelelő jogérvényesítéshez a megfelelő jogszabályi környezetet is meg kell teremteni.

A bizottság támogatta a gazdasági bizottságnak a jelentéshez benyújtandó határozati javaslatát azzal, hogy később ezt a bizottság kiegészítheti, korrigálhatja. A képviselők egyetértettek abban, hogy a fenntartható fejlődés bizottságának valamely albizottsága tovább vizsgálhatná a jelentést.

Kapcsolódó anyagok:

Nagy Andor: hiba volt a zöld tárca beolvasztása?

Mi folyik a környezetvédelmi főhatóságnál?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás