Hirdetés

Lengyel Szilvia, az LMP vidékpolitikusa az elmúlt hetekben többféleképp is megpróbálta elérni, hogy a kis- és közepes gazdálkodók egyenlő esélyekkel juthassanak állami földhöz. Utolsó lehetőségként az LMP tegnap bírósághoz fordult a kisgazdálkodók érdekeinek védelmében. A nagy értékű állami vagyon hűtlen kezelése már hónapok óta politikai téma, a kormány mégsem tett lépéseket eddig a helyzet kivizsgálására. A jelek szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szabad kezet kapott a törvénytelen pályáztatási gyakorlatához és a gazdálkodók becsapásához.

Egyre több jel mutat arra, hogy nem a helyben élők kapják meg az állami földrészleteket, mivel a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) önkényesen adja az állami földet a kormány politikai kedvezményezettjeinek. Ennek ellenére az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága a múlt hétfőn leszavazta Lengyel Szilvia önálló képviselői indítványát, amely az állami földekhez jutás kiskapuit zárta volna be és egyenlőbb esélyt adhatott volna a gazdálkodóknak az állami földek használatának megszerzésére. Jelenleg ugyanis az NFA-t nem kötik egyértelműen a szabályok; az egyes állami földpályázati közzétételek mellett nincs kötelezően feltüntetve a honlapra kerülés dátuma. Így a pályázat kiírója nem tudja garantálni a pályázati dokumentumok honlapra kerülésének pontos idejét és a pályázók egyforma esélyeit.

A törvénymódosítással egyidejűleg Lengyel Szilvia közérdekű adatkéréssel fordult az NFA-hoz az állami földpályázatok közzététele kapcsán Fejér megyében. Azt szerette volna megtudni, hogy megtörtént-e minden egyes állami földbérleti ajánlat közzététele. Együttműködés helyett az NFA közölte: azért nem teljesítik az adatkérést, mert álláspontjuk szerint a jogszabály alapján közzétett adatokon túl, adatigénylések megválaszolására nem kötelesek.

Az LMP álláspontja, hogy az állami földek forgalmát csakis egy átláthatóan működő szervezet irányíthatja, tisztességes hivatalnokokkal. Elfogadhatatlan, hogy az NFA nem enged belelátást eljárásaiba, megtagadja a tájékoztatást az egyes területekre kötött megbízási szerződések részleteiről, indoklásáról és a pályázatok elbírálásáról. Az NFA működése rendszerhibára utal, amelyet csakis a vagyonkezelése átláthatóbbá tételével és új, hiteles intézményi vezetőkkel lehet orvosolni.

A kormány birtokpolitikájából kirajzolódik, hogy új földbirtokosi osztály létrehozására törekszik, amelyben saját emberei kapnak helyet. Egyre kevesebbek kezében van egyre több föld, a kormány pedig nem megállítja a folyamatot, hanem rátesz egy lapáttal. A Somogy megyei gazdálkodók múlt vasárnap ismét földet foglaltak Bábonymegyeren, hogy kifejezzék, megelégelték a szervezet visszaéléseit.
Most az LMP a bíróságon próbál érvényt szerezni a helyi gazdálkodók érdekeinek, és pert indított az NFA ellen.

Kapcsolódó anyagok:

A kormány a tőkés társaságok bábja?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás