Hirdetés
greenfo/MTI/origo

Egy frissen nyilvánosságra hozott kormányrendelet értelmében a nyertes földpályázatokat nyilvánosságra kell hozni. Ez azonban csak a jövőre vonatkozik, a korábbi vitás esetek továbbra is rejtve maradnak.

A Nemzeti Földalapba (NFA) tartozó földek hasznosítására kiírt pályázatok nyertesei által beadott pályázatokat nyilvánosságra kell hozni a jövőben – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlöny tegnapi számában jelent meg.

Az NFA-nak a pályázatok elbírálása után öt munkanapon belül ki kell tennie a honlapjára a nyertes pályázatát. A személyi adatok mellett az ellenszolgáltatásnak is szerepelnie kell, de a törvény által védett információkat felismerhetetlenné kell tenni. Eddig a pályázatokból bontáskor a jelen lévő közjegyző is kapott – megőrzésre – egy példányt. Ezeket most vissza kell küldeni az NFA-nak, amely megsemmisíti a fölösleges példányokat. Az NFA a jövőben nem őrzi a vesztes pályázók anyagait, hanem visszaküldi. Mindössze a nyertes pályázatokat kell megőriznie 5 évig. Az új szabályokat szombattól kell alkalmazni, és a korábbi pályázatokra nem érvényes.

Az állami földekből pályázatok formájában osztott részeket a kormány. Bár az eredeti ígéret az volt, hogy a helyben lakó kisbirtokosok kapják majd a területeket, több esetben kiderült, hogy nagybirtokrendszerekhez kerültek a földek.

Ángyán József fideszes politikus kimutatásokat készített arról, hogyan került a nagybirtokosokhoz a föld. Fejér megyében például nyolc érdekkört mutatott ki. A pályázatok azonban megismerhetetlenek maradtak, így nem lehetett tudni, hogy mi alapján kapta valaki a földet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás