Hirdetés

Aki hallotta már a franciaországi Bure nevét, az valószínűleg vagy a környékbeli atomellenes aktivisták központja, vagy az itt hamarosan felépülő atomtemető miatt találkozott vele. Az alig 80 fős falu mellé hoznák ugyanis a franciák legveszélyesebb nukleáris hulladékát, a fogadtatás pedig igencsak vegyes:

ha az aktivistákat kérdezzük, senki nem szeretne a kertje végébe atomszemetet, ha pedig a laboratóriumban dolgozókat, akkor a helyiek nagy része támogatja a projektet. Egy biztos: a nukleáris hulladékot, amiből Franciaország egyre többet termel majd, valahová rakni kell.

Pasztell kőházak élénkkék ajtókkal és ablakzsalukkal, aprócska folyón átívelő romantikus kőhíd, legelésző birkák, virágzó mezők, girbegurba utcácskák. Minden nagyjából olyan, ahogyan a francia falvakat az ember a filmekből és mesékből elképzeli. Egyvalami viszont nagyon hiányzik: a lakók. Mintha egy szellemvárosban járnánk, itt-ott tűnik csak fel egy mogorva öregember, egy ház előtt üldögélő, szúrós szemmel pásztázó asszony. Persze az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy kora délelőtt van, valószínűleg aki itt lakik, az éppen dolgozik – mégis, olyan érzése van az embernek, mintha az út mellett hosszában elterülő, egy-két utcás falvak szinte lakatlanok lennének.

A Meuse megyei Bure felé tartunk, amelyet 2019-es adatok alapján összesen 81-en laknak. A falu sosem volt egy nyüzsgő hely, 1975-ben is csak 16-an éltek itt, azóta pedig – ahogy a környéken mindenhol máshol – folyamatosan csökken a népesség a fogyatkozó munkalehetőségek miatt. A körzetben korlátozott a hozzáférés az iskolához, egészségügyi ellátáshoz és egyéb, létszükségletet jelentő létesítményhez, mindenhez legalább a szomszéd faluba, de inkább a következő nagyvárosba kell menni. Az pedig Nancy, majdnem 75 kilométerre. A legközelebbi bolt 10, a legközelebbi vasútállomás és szupermarket 25 kilométerre található, így a falu tényleg gyakorlatilag a semmi közepén terül el.

A Telex részletes helyszíni beszámolója:  Minden atomenergiát ellenzőt vár az ellenállás háza

Nyitókép: atomtemető Bure Franciaország. Nagy Nikoletta Telex

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás