Hirdetés
greenfo/MTI/OS

Az MSZP szerint a Fidesz akadályozza a megújuló energiaforrások terjedését. A Fidesz szerint Magyarország felülteljesít. A DK magára büszke. Megújuló számháború.

Az MSZP szerint a Fidesz rossz teljesítményével akadályozza a magyarországi megújuló energiaforrások felhasználását és "mai napig a szocialista kormányok sikeres energiapolitikájának eredményeivel büszkélkedik". Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján idézte az energiahivatal tavalyi jelentését is, hangsúlyozva, a teljes magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztásban 2012-ben már második éve csökkent a megújuló energiaforrások felhasználásával előállított villamos energia aránya. Ez az előző évben már csak 6,2 százalék volt a 2010-ben mért 7,1 százalék után.
Kiemelte, tavaly egy pécsi biomassza üzemen kívül nem épült megújuló energiaforrást hasznosító jelentősebb erőmű. Józsa István szerint Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter ennek ellenére "diadaljelentést tett közzé". A tárcavezető azonban egy olyan uniós jelentéssel akarta alátámasztani, hogy milyen jól teljesít a kormány, amely még az MSZP-kabinetek időszakáról tartalmazott adatokat – fejtette ki a politikus.
Azt mondta: 2003-2010 között 0,8 százalékról 7,1 százalékra ugrott a magyarországi megújuló energiaforrások felhasználásának aránya, továbbá jelentősen nőtt a szél- és vízerőművek kapacitása, valamint biomasszaüzemek is létesültek.
Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ezzel szemben a Fidesz kormányra kerülése után a kiszámíthatatlan szabályozási környezettel elbizonytalanították a lehetséges beruházókat, így nem épültek új erőművek. Ráadásul az állam visszavont egy 400 MW-os széltendert, új kiírást pedig azóta sem tett közzé – fűzte hozzá Józsa István, megjegyezve: a megújuló energiaforrások felhasználása nemcsak energetikai szempontból fontos, hanem növelni tudja a foglalkoztatást és a versenyképességet, fejleszteni a vidéket. A szocialisták ezért kormányra kerülve kiszámítható és ösztönző beruházási környezetet teremtenének, ami új lökést adna a megújuló energiaforrások felhasználásának és százezer új munkahely megteremtésének – mondta a párt képviselője.
 

Fidesz-frakció közleménye

A szocialisták állításaival és kormányzati tehetetlenségével szemben a Fidesz-kormány kiemelt figyelmet fordít a megújuló energiaforrások kiaknázására. Ezt bizonyítja az is, hogy Magyarország bekerült az Európai Unió azon kivételes tagállamai közé, amelyeknek sikerült teljesíteniük vállalásaikat a megújuló energiafelhasználás növelésében. Az Országgyűlés júniusban fogadta el azt a törvényt, amely hozzájárul a megújuló energiaforrások alkalmazásának további hatékony ösztönzéséhez. Hazánk 2010 óta időarányosan minden évben teljesítette az Európai Bizottság által jóváhagyott Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében foglalt, teljes megújuló energia részarányra vonatkozó célkitűzéseket.
Az előzetes adatok szerint a megújulók energiafogyasztáson belüli részaránya tavaly elérte a 9,3 százalékot, a korábbi terveket tehát jelentősen felülteljesítjük, hiszen ennek az értéknek az elérését csak 2016-ra irányoztuk elő. A kormány az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások felhasználását az elmúlt három évben több mint 150 milliárd forinttal támogatta. Az Új Széchenyi Tervben ugyancsak kiemelt cél az energiatakarékosságot és az energiahatékonyságot szolgáló beruházások támogatása – áll a Fidesz-frakció közleményében.
 

Mégis, kinek a sikere?

Józsa István MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére a nemzeti fejlesztési miniszter levélben méltatta hazánk eredményeit a megújuló energiák terén. Válaszában az Európai Bizottság megújuló energiáról szóló helyzetjelentésére hivatkozik, amely szerint sikerült a megújuló energia részarányát a 2005-ös 4,3%-ról 8,8%-ra emelnünk. Ez kétségkívül igaz – jelentette ki Molnár Csaba a Demokratikus Koalíció parlamenti frakcióvezetője -, nagy kár, hogy ez a 8,8% a 2010-es adat, vagyis teljes egészében a Gyurcsány-Bajnai kormányok sikere. Az energiahivatal jelentése szerint ez a részarány aztán 2011-re 6,3%-ra csökkent, és ezen a szinten maradt 2012-ben is – jelentősen elmaradva a 2020-ra vállaltak időarányos teljesítésétől.

Örömteli – tette hozzá Molnár Csaba, a Gyurcsány-kormány energetikai minisztere -, hogy nem csak a közvélemény, de immár a kormány sem csupán a hanyatlás és a züllés időszakaként értékeli a "zelmúltnyócév"-et. Odáig ugyan még nem jutott el, hogy az akkoriban elért eredményeket méltányolja, addig azonban már igen, hogy ezeket a sajátjának tulajdonítsa. Az Orbán-kormány nem csak hazudik, lop is: lopja ezerszer elátkozott elődei eredményeit, és büszkélkedik velük, nyilván, mert maga is belátta, hogy saját eredmény híján nincs mivel dicsekednie. "Jó hír ez a kormányváltásban reménykedőknek. Ha a választók milliói ebben az egy kérdésben egyetértenek Orbánnal, a kormányváltás jövőre nem marad el."- fejezte be mondandóját Molnár.
DK Sajtóiroda közleménye.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás