Hirdetés

Kipusztult a tengeri élővilág Honolulunál, miután egy lyukas csövön keresztül 1400 tonna cukros melasz szivárgott ki szép lassan az öbölbe. A Hawaii hatóságok a lassú mérgezés következtében csaknem 2000 haltetemet emeltek már ki a vízből. A nagy koncentrációban jelen lévő melasz légzési nehézséget okozott a halaknak.

Televíziós társaságok számos haldokló halról is mutattak képeket, amelyek a vízből kiemelték fejüket és csak tátogtak a levegőben. Az egészségügyi hatóságok határozottan felhívták a lakosság figyelmét, hogy ne menjenek vízbe, mivel az elhullott állattetemek cápákat és más ragadozókat csalogathatnak a környékre.

A barna, cukros melasz általában csöveken keresztül jut a hawaii kikötők raktárából a Kaliforniába tartó hajók fedélzetére. A csővezeték azonban kilyukadt és így szivároghatott ki a cukros lé. A Matson Navigation hajózási társaság amint fény derült a mérgezésre, azonnal befoltozta a lyukat és most már sehol sem ereszt a csővezeték. A vállalat vezetői rendkívül sajnálatosnak tartják a történteket, és bevallották, hogy a melasz szivárgására nincs figyelő rendszerük, hiszen ezeket a monitorozó rendszereket elsősorban olajvezetékeknél és más kémiai anyagoknál alkalmazzák. Az 1400 tonna melasz körülbelül 7 vagont tudna megtölteni, vagy egy olimpia rendezésére is alkalmas úszómedence harmadát.

Búvárok olyan felvételeket is készítettek, amelyben az látszik, hogy nemcsak halak pusztultak el, hanem kagylók, rákok is, szinte az öböl valamennyi tengeri élőlénye. A víz színe is sárgás barna a kék helyett. Mivel a tenger megtisztítására nincs lehetőség, a hatóságok azt várják, hogy a szennyezett víz a folyamatos hullámzás következtében felhíguljon és akkor már világosan lehet látni, hogy mekkora kár érte a honolulu-i öböl tengeri élővilágát. Elképzelhető, hogy a hajózási cég büntetést kap a szivárgás miatt. Az elpusztult halakat közben folyamatosan szedegetik a víz felszínéről és néhányukat jégre teszik, hogy további vizsgálatoknak vessék alá, ahogyan a víz minőségét is állandóan tesztelik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás