Kormorán csata: védett fajok háborúja

2021. február 24.

Hírek

Egy uniós védelem alatt álló madár, amely óriási károkat okoz a halgazdaságoknak: becslések szerint idén akár hatvanezer kárókatona, más néven kormorán is telelhet Magyarországon.

A nagybányai ciánszennyezés 20. évfordulóján mentsük meg Verespatakot!

2020. január 30.

Hírek

A nagybányai ciánszennyezés huszadik évfordulójára emlékezve a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tanultunk a múltból, s a hasonló potenciális szennyezőforrások felszámolása helyett újabb cianidos technológiájú aranybányák megépítése fenyeget minket.

Több százezer halat pusztított el az ausztrál tűzvész

2020. január 18.

Hírek

Több százezer őshonos hal pusztult el Új-Dél-Wales Szövetségi Állam északi részén azután, hogy a heves esőzések belemosták az Ausztráliában hónapok óta pusztító tűzvészek hamuját és üledékét a Macleay folyóba.

Kisterenyei halpusztulás hatósági felügyelettel

2016. február 21.

Hírek

Leengedték a tározó vizét, miközben még benne voltak a halak. A kisterenyei víztározóban több tízezer hal elpusztult azért, mert valaki magasról tett a tó élő világára. Ráadásul hatósági felügyelettel engedték le a vizet.

Halfogási stop a megmérgezett Kaposban

2015. augusztus 30.

Hírek

Tömeges halpusztulás miatt általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Kormányhivatal a Kapos folyó teljes Somogy megyei szakaszán péntektől.

Február 1. a Tisza Élővilágának Emléknapja

2015. február 1.

Hírek

2000. január 31-én 22 órakor a Szamos felső folyásának vízgyüjtő területén müködő román-ausztrál vegyes tulajdonú, Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel telt zagytározójának gátja átszakadt. Ennek hatására 50-100 tonna különböző súlyosan mérgező anyagokat tartalmazó közel 100.000 köbméter folyékony és lebegő hordalék került az élővízbe.

Tömeges állatpusztulás Somogyudvarhelyen

2014. október 5.

Hírek

Kormányzati segítséget kér Somogyudvarhely, mivel a természetvédelmi területnek számító tórendszerébe vélhetően a környék folyóinak áradása és a belvíz miatt olyan anyag került, ami tömeges halpusztulást okozott. A 4 tonnányi haltetem mellett találtak már kagylót és fokozottan védett madártetemet is.

Súlyos ökológiai katasztrófa Mexikóban!

2014. szeptember 6.

Hírek

Sajnálatos módon a világ egyik legveszélyeztetettebb halcsaládjának, a Goodeidae-családnak élőhelyén eddig soha nem látott mértékű ökológiai katasztrófa történt.

Gócokban pusztulnak a balatoni gardák

2014. június 12.

Hírek

Az elmúlt tíz napban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen – közölte Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.