A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Drámai képeket közöltek a bányavíz miatt hónapok óta szennyezés alatt álló Sajó folyóról szlovák lapok: helyiek szerint a friss állapot azt mutatja, hogy a folyó élővilága lényegében kihalt.

Három hónapja megállíthatatlanul ömlik a szennyezett bányavíz a Sajó folyóba. A hivatalok és minisztériumok egymásra mutogatnak, a rendőrség feljelentés alapján nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz egyre csak ömlik, még nagyobb mennyiségben, mint februárban. A helyi horgászszövetség tagja tehetetlen dühében és végső elkeseredettségében a folyón történt ökológiai katasztrófa kapcsán a hatóságok tétlensége miatt az Európai Bizottság elé viszi az ügyet –  írta a  Felvidék.ma, melynek cikke szerint a szennyezés nem hogy csökkenne, jelenleg még nagyobb mennyiségben ömlik a folyóba, mint februárban. Ezért egy helyi horgászszövetség tagja az Európai Bizottság elé vinné az ügyet a hatóságok tétlenségét látva – Varga Tibor tegnap találkozottt is Michal Wiezik európai parlamenti képviselővel.

a Sajó vize halott. Vízszennyezés hal és rák tetemek kép: Ján Korpa Facebook

„Ma részt vettem a Sajó folyó élővilágának vizsgálatán, mely során három szakaszon vizsgáltuk a vizet. Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja”

– mondta alapnak Varga, aki elárulta, hogy a folyó 10 kilométeres szakaszának átvizsgálása közben egyetlen pisztrángot, pénzes pért vagy fejes domolykót sem találtak, tetemet viszont rengeteget, az elpusztult folyami rákok szinte ellepték a partot. Varga elmondása szerint még a vizsgálatot végző állatorvost, Rastislav Grohol környezetvédelmi szakembert is megrázta, aki könnyes szemmel mondta, még sosem látott ilyet. Az ügyben a rendőrség egyelőre a nyomozásnál tart.

Döbbenetes, de az első feljelentés óta, amit február 24-én tett a horgászszövetség, csak még több szennyezett bányavíz ömlik a folyóba.

Míg februárban percenként 10 liter szennyezett víz folyt ki a bányából, a legutóbbi mérések alapján ez már 17 literre növekedett percenként. A mért szennyezettség tekintetében előrelátható volt a katasztrófa, hiszen a cink jelenléte a közvetlen kifolyásnál már februárban a százszorosa volt annak a mennyiségnek, ami a pisztrángnak már halálos dózis.

„Sőt, én most úgy látom, hogy még több szennyezett víz folyik ki, de nem mérték, ezért nem tudni pontosan”.  És épp ez a gond, mivel olyan nagy mennyiséget kellene szűrni, amit technikailag nem tudnak megoldani, illetve ennek a mennyiségnek a szűrése havi 100 ezer euróba is kerülhet, tudtuk meg. Április elején a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a bányába szivárgó felszíni vizek csökkentésére irányuló munkálatokba kezdett, és a bányamentő szolgálat közvetlenül a bányában is megkezdte a munkát. Azt próbálták megoldani, hogy a víz ne szivárogjon a felsőbb szintekről a szennyezett alsóbb rétegekbe, így kerülnék el a szennyezett víz felszínre áramlását.

Varga Tibor szerint az illetékes hatóságok minden héten új jelentéssel állnak elő arról, hogy hogyan találtak megoldást, de a valóság az, hogy február közepe óta semmi sem változott. A környezetvédelmi minisztérium a felelősséget a gazdasági minisztériumra hárítja azzal, hogy a bánya tulajdonosa az Ércbányák állami vállalat. Amely azonban szintén büntetőfeljelentést tett a Sajó folyó szennyezésével összefüggésben, mert véleményük szerint a kiömlő bányavíz minőségéért a Siderit vállalatot terheli a felelősség, amely utoljára termelt ki nyersanyagot a bányában, megjegyezve, elutasítják a kötelességmulasztás vádját. A hivatalok közti pingpongozás közben lassan, de biztosan pusztult ki a folyó élővilága.

Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022 márc 14 MTI Komka Péter

„Lassú halála volt a folyó élővilágának. Az első pillanattól lehetett tudni, hogy ez lesz a vége. Tehetetlenséget érzek” – nyilatkozta Varga Tibor, aki szerint a hatóságok pontosan tudták, hogy a bánya meg fog telni vízzel, voltak előrejelzések, mégsem tett senki semmit.

Megrázó azt is tudni, hogy ez a szennyezett bányavíz továbbra is folyni fog, akár évekig, évtizedekig. Ha sikerül is csökkenteni a víz mennyiségét, amelyet aztán szűrni tudnak, még akkor is kétséges, lehetséges-e revitalizálni a folyó vizét. Varga szerint jelenleg a kövek alatt sincs élet, és amíg a halak táplálékául szolgáló ízeltlábúak vissza nem térnek, addig felesleges azon gondolkodni, hogy visszatelepítsék a halakat. „Először el kell tűnjön a leülepedett rozsda, amit soha senki nem fog kitisztítani a folyó medréből azon az 50 kilométeres szakaszon, ami fertőzött.  A szakemberek szerint legalább 15 év, míg visszatérhet a folyami rák” – mutatott rá.

Kelet-Szlovákia legnagyobb folyójában, a Sajóban tehát már nincs élet, a szemünk előtt múlt ki. Az elmúlt három hónapban a felelős szervek azzal bagatellizálták a folyó szennyezettségének súlyosságát, hogy mivel nincs tömeges halpusztulás, ezért nem lehet ökológiai katasztrófának nevezni, és csak a média fújta fel az ügyet. „Hát, most már van. Mára kipusztult minden élőlény” – szögezte le Varga Tibor.


Két napja egy kemény hangvételű videóüzenetben fakadt ki a helyzet miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jákfalva független polgármestere, Vilcsek Ernő, aki a leköszönt köztársasági elnököt, a környezetvédelmet kiemelt témaként pörgető Áder Jánost is megszólította. Vilcsek szerint a szennyezés közvetett hatása miatt “bele fogunk dögleni” a mérgezésbe.” Vilcsek is megemlítette, hogy a folyóban „több tíz kilométeren kihalt az élővilág”. Pénteken ezt igazolták a felmérések is.A Sajóban tapasztalható, hónapok óta tartó szennyezést márciusban a telex is megnézte közelebbről. Az akkori állapotot ebben a cikkükben mutatták be.

Kapcsolódó anyagok:

Ökológiai katasztrófa folyik a Sajón

Egy hetet kapott a Sajót szennyező szlovák cég a környezetvédelmi felügyelettől

Nem lúgos vörösiszap került a Sajóba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás