Hirdetés

Egy dolgozó gondatlansága miatt 50 percen át ömlött a radioaktív víz a japán atomerőműből. A folyadékban lévő stronciumizotóp aktivitása meghaladja a literenkénti 37 millió becquerelt, miközben harminc a megengedett érték. Hat dolgozó is érintkezett a vízzel – ilyen súlyos incidensre a 2011-es földrengés óta nem volt példa. A sugárszennyezés borzalmasabb hatással van a testre, mint hittük.

A fukusimai atomerőmű egyik dolgozójának gondatlansága miatt legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a létesítmény hűtőrendszeréből; a radioaktív vízzel hat ember került kapcsolatba – közölte ma az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.  Az erőmű egyik dolgozója karbantartási munkálatok közben leválasztott egy csövet, amelyen keresztül a sótlanító berendezésből hűtővizet szivattyúztak a két és fél évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott reaktorba. Ötven percen át ömlött ki a radioaktív víz, de nem jutott ki abból az épületből, ahol a baleset történt.

Abból a szempontból ez volt az eddigi egyik legsúlyosabb incidens Fukusimában, hogy egyszerre fél tucat dolgozó érintkezett a súlyosan sugárszennyezett vízzel, amire még nem volt példa a 2011. március 11-i földrengést és cunamit követően bekövetkezett erőműbaleset óta. A Tepco egyelőre nem nyilatkozott a munkások állapotáról, az érintettek kivizsgálás alatt állnak. Japán sajtójelentések szerint a kifolyt víz néhány centiméter vastagon beborította a 720 négyzetméteres vízkezelő létesítmény padlóját.

A folyadékban lévő stronciumizotóp aktivitása meghaladja a literenkénti 37 millió becquerelt, miközben harminc a megengedett érték. A sugárzó céziumra vonatkozó érték pedig eléri a kétezer becquerelt, miközben ez az érték nem lehet magasabb 90-nél.

A 2011. március 11-i földrengést és cunamit követően balesetet szenvedett erőműben az elmúlt hónapokban számos szivárgás volt. A legsúlyosabb eset augusztusban történt, amikor egy tartályból 300 tonna sugárszennyezett víz folyt el. A múlt héten további 430 liter radioaktív folyadék szivárgott el, miután a Tepco dolgozói véletlenül túltöltöttek egy tározót. Legutóbb tegnapelőtt történt üzemzavar a létesítményben, akkor az egyik megrongálódott reaktor hűtése állt le, feltehetően szintén egy dolgozó gondatlansága miatt.

A japán kormány korábban bejelentette, hogy átveszi az irányítást a Tepcótól, Abe Sindzó kormányfő pedig a napokban nemzetközi szakmai segítséget kért, miután az üzemeltető két és fél évvel a katasztrófa után sem tudott felülkerekedni a sugárszennyezett víz tárolása és kezelése által jelentett problémákon. (MTI)


A sugárszennyezés borzalmasabb hatással van a testre, mint hittük

A sugár- és égési sérülésnek szinergikus hatása van, így a tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek, ha a két hatás együtt jelentkezik – állítja egy új kutatási jelentés, mely megváltoztathatja a sugársérültek kezelését. A tanulmányt készítő kutatók szerint az eredmények új megvilágításba helyezhetik az úgynevezett kombinált sugársérülést (combined radiation injury – CRI). A tanulmány szerint a Loyola University Chicago Stritch School of Medicine kutatói kimutatták, hogyan szivároghatnak a belekből baktériumok a környező szövetekbe a CRI hatására.

A kutatás eredményei szerint a kombinált sugárzási és égési sérülés hatására megszázszorozódott a bélfalon keresztüli baktérium szivárgás az olyan kontrol csoportokban mértekhez képest, melyeket csak sugárzásnak vagy csak hőhatásnak tettek ki, vagy semmilyen sérülést nem szenvedtek el – írta a NucNet. Normál esetben a bélrendszer falát adó sejtek megakadályozzák, hogy a bél baktériumai és azok termékei szivárogjanak. A sejteket a köztük lévő szoros kapcsolatok tartják össze. A sugárzás károsíthatja, elpusztíthatja ezeket a sejteket, az égési sérülés pedig gyulladásos reakciót válthat ki, mely felszakítja ezeket a kapcsolatokat. Ez végül felnyitja a bélfal védelmét, a baktériumok és azok anyagai elszivároghatnak a bélrendszerből, majd ezek a szivárgások vérmérgezés által halált okozhatnak.

A kutatás vezetője, Elizabeth Kovacs szerint az új eredmények megváltoztathatják a sugár- és égési sérültek kezelését, valamint a megelőző kezeléseket is. Véleménye szerint a nukleáris technikák alkalmazása, és ezek potenciális katonai vagy terrorista célú felhasználása teszi fontossá ezeket az új eredményeket. Hozzátette: reméli, soha nem kell atomkatasztrófa hatásaival szembesülni, de ha mégis, az új eredmények hasznosak lesznek a felkészülésnél. A tanulmány szerint az új eredmények hasznosak lesznek a sugársérültek ellátásában is.
A „Intestinal Barrier Disruption as a Cause of Mortality in Combined Radiation and Burn Injury” című tanulmány elkészítését az amerikai National Institutes of Health és a Dr Ralph and Marian C. Falk Medical Research Trust támogatta – írta az EnergiaInfó.

Kapcsolódó anyagok:

Már a világ segítségét kéri Fukusima

Újabb lék a fukusimai erőműben

Fukusima elszabadult

Fukusimában a kormány irányít

Súlyos fukusimai incidens

Óriási sugárzás a fukusimai talajvízben

Fukusimai zűrzavar

Rekord sugárszennyezés a fukusimai erőmű alatt

Újra szivárog a fukusimai szennyvíz

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás