Hirdetés

A Felelős Turizmus Világnapjához kapcsolódva turisztikai jelzésfestéssel kezdték meg közösségi szolgálatukat a szeghalmi Péter András Gimnázium diákjai.

2007 óta a rendezik meg a Felelős Turizmus Világnapját, amely ebben az évben november 6-án lesz.

Mi is a felelős turizmus? Röviden megfogalmazva az a turizmus, amely arra törekszik, hogy minimalizálja az általa okozott károkat. Teszi ezt olyan céllal, hogy a turizmus által látogatott helyek sokáig vonzók maradhassanak mind az odalátogatóknak, mind az ott élőknek.

Ebben az évben a világnap egyik központi témája a turizmussal kapcsolatos önkéntesség lesz. Ez adta az ötletet a felelős turizmus szakértőjének, a Felelős Utak Utazási Irodának ahhoz, hogy a köznevelési törvény módosításaként ebben az évben életbe lépő közösségi szolgálat lehetőségét összekösse a felelős turizmus céljaival.

A közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok érdeklődési körüknek megfelelően választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, úgy, hogy eközben a helyi közösség érdekeit szolgálják.
Célja, hogy a diákok ne csak tantárgyi tudással rendelkezzenek, hanem a társadalmi környezet javát elősegítő tevékenységekben is részt vegyenek, mire középiskolai tanulmányaikat befejezik.

Tekintettel arra, hogy a felelős turizmusnak egyik fontos pillére a helyi értékek védelme és a helyben élők bevonása a természeti és kulturális örökség megőrzésébe, ezért a térség egyik meghatározó túraútvonalának felújítása kiválóan kapcsolódik a jeles naphoz.
Az Alföld Turista Egyesület Mezőberény, a térség egyik nagy múltú turistaegyesülete, szakmai közreműködőként vesz részt a turistaút jelzésfestésében oly módon, hogy meghatározza a felújításra szoruló turistaút szakaszokat, és biztosítja a festéshez szükséges eszközöket a diákok részére.
A turistaút 20 kilométeres hosszának újrafestését a közösségi szolgálat által előírt 50 óra alatt, több tanévre lebontva tervezik elvégezni a diákok.

A diákok a sablonokkalA diákok a sablonokkal

A mostani alkalom két szempontból is úttörő kezdeményezés: egyrészt a 2013/14-es az első tanév, amikor útjára indul a közösségi szolgálat, másrészt pedig a projektet szervező Felelős Utak Utazási Iroda az időzítéssel szeretné felhívni a figyelmet a felelős turizmus növekvő fontosságára.

A gyerekek november első hétvégéjén a Felelős Utak Utazási Iroda idegenvezetője, Nehéz Győző irányításával kezdték meg a fent említett túraútvonal zöld jelzésének teljes felújítását. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a túraútvonal mentén kevés festésre alkalmas tereptárgy (nagy, sima kérgű fa) volt található, illetve a festés előtt a korábbi erősen megkopott jelzések eltávolításra is szükségnek látszott. Ezért különös gonddal kellett a szűk lehetőségek közül választani. A munka során a sűrű aljnövényzetet sok helyen ritkították, annak érdekében, hogy a növényzet lombfakadás után se takarja el a jelzéseket. A gyerekek gyorsan megtanulták a sablonok és az eltérő vastagságú ecsetek használatát, így a munka kellő tempóban zajlott és minden résztvevő jól érezte magát.

Munka közbenMunka közben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás