Hirdetés

Az egyik spanyol híresség, a jamón ibérico bellota alapanyaga megcsappant. A forró és száraz nyarak miatt a kevés tölgyfa is alig képes életben maradni, ezért a hagyományosan az ezek makkjával táplálkozó disznóknak sem jutott elég takarmány. Az éghajlatváltozás hatásait fokozatosan szinte mindenhol érezhetjük, ez alól pedig a pénztárcánk sem lesz kivétel. Az pedig még a jobbik eset.

Egy olyan országban, ahol a sertések ugyanolyan népesek, mint az emberek, sokféle sonkafajta létezik, de egyiket sem tisztelik annyira, mint a jamón ibérico bellota, amely kilónként 100 euró felett mozog. Kizárólag feketelábú sertésekből készítik, amelyeknek életük utolsó hónapját makkon (bellotákon) kell tölteniük a dehesa-ban, a Spanyolország nyugati és északnyugati részén található tölgyerdő típusában.

A probléma az, hogy a szokatlanul forró és száraz nyarak következtében a tölgyek kevesebb makkot termelnek a sonkájáról híres Extramadura megyében. Ez, valamint a piaci ár csökkenése 20% -os csökkenést eredményezett a tavaly Extremadurában gyártott jamón ibérico-ban, amely egyike annak a négy kis régiónak, amelyek élvezik a hivatalos denominación de origen-t.
A tavalyi év volt a valaha mért legmelegebb Spanyolországban és a harmadik legszárazabb. Extremadurában a csapadékmennyiség körülbelül 35% -kal csökkent az elmúlt 50 évben.

,,A sertéseknek októberben 90 kilósnak kéne lenniük, januárban pedig már 150 kilósnak, de most sokkal kisebbek” – panaszkodott az egyik tenyésztő, aki szerint így sokkal tovább kell hízlalnia az állatokat, ami hatalmas plusz költséget ró rá.  Az Ibériai Malactenyésztők Szövetsége szerint idén 150 ezerrel kevesebb sertést fognak levágni, amitől égbe szökhet a legendás sonka ára.

A globális élelmiszerhiány okozta infláció és a spanyolok elszegényedése miatt pedig attól tartanak a termelők, hogy nem lesz, aki megvegye a drága ibériai sonkát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás