Hirdetés

Országosan megy a rablás, veled vagyunk, Horváth András! Ezt skandálta a NAV-botrány miatt tüntető tömeg tegnap délután Budapest belvárosában. Az ügyet robbantó volt adóellenőr nem fél, mert tiszta a lelkiismerete. Titkos marad a NAV vizsgálati anyaga

Lényegesen nagyobbra sikerült a második NAV-ügyi tüntetés, mint az első próbálkozás. A menet a NAV Széchenyi utcai székházától jutott el az Alkotmány utcáig, ahol a volt adóellenőr beszédet is mondott. A néhány ezres tömeg viszonylag sokféle volt, a szervezők között főleg olyan szervezetek voltak, mint a Hallgatói Hálózat, Az alkotmány nem játék, a Védegylet vagy éppen a TASZ. A résztvevők között ugyanakkor voltak devizahiteles tüntetők és kifejezetten jobboldaliak is. Volt például, aki Árpád-sávos zászlóval érkezett, őt megkérték, hogy pakolja el a tüntetés idejére.
Az Alkotmány utcában zöld mappaerdő és nagy taps fogadta a színpadon a NAV botrányt kirobbantó Horváth Andrást, aki szerint éppen, hogy jó, hogy sok különféle platform jött össze egy tüntetésre. Horváth meghatódva köszönte meg, hogy ilyen sokan megjelentek. Azt mondta, követi az interneten a hozzászólásokat, tudja, hogy ennél sokkal többen állnak mellette, de sokan félnek. Amikor előállt az ügyekkel, abban bízott, hogy mivel rendszerszintű problémáról beszélt, ami az előző kormányokat is érinti, a mostani kormányt érdekelni fogja az ügy. Az eltelt idő bebizonyította, hogy a hatalom mindenről tud, és a másik oldalon áll. Szerinte szégyenletes, ami azóta elindult. A kormánypárti sajtó hazugságokat terjeszt róla, a kormánypárt blokkolta a bizottságokat, karácsony előtt pedig a hatóságok egy törvénytisztelő családra törtek rá. Hogy volt ehhez merszük, kérdezte érezhetően ingerülten, mire a tömeg maffia, maffia skandálásba kezdett.

Szolidaritási tüntetés Horváth András mellett Szolidaritási tüntetés Horváth András mellett
A képre kattintva galéria nyílik.

Ez így nem lesz jó, Virág elvtárs! – üzente a hatalomnak az Alkotmány utcában felállított színpadról egy zöld mappát szorongatva Horváth András. Az évtized adócsalási botrányát kirobbantó volt adóellenőr – akit immár egy hónapja zaklatnak a hatóságok – szavai szerint a kormányzat tétlensége, hallgatása is motiválta, amikor egy hónappal ezelőtt nyilvánosság elé állt azzal, hogy egy kivételezett adózói kör évente ezermilliárd forinttal károsítja meg az országot az adóhivatal asszisztálásával. Az általa rendszerszintű problémának nevezett visszaéléseket az előző kormányzatra is visszavezette, ezért azt remélte, a mostani kabinet támogatni fogja erőfeszítéseit. Ehelyett a hatalom "szégyenletes módon a másik oldalra állt", és őt, a közérdekű bejelentőt próbálják befeketíteni, hazugságok terjesztésével hiteltelenné tenni. Emlékeztetett, hogyan blokkolta a kormányoldal azokat a parlamenti bizottságokat, ahol jogszerűen előadhatta volna bizonyítékait az adócsalásokról, még "a kormány facebookos öklének is meg kellett szólalnia", mondta az őt a közösségi médiában becsmérlő Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőre utalva. Majd házkutatást tartottak nála, "egy békés, tisztességes családnál", olyan iratokat is elvittek, melyeknek semmi közük az ügyhöz. "Hogy volt merszük hozzá? Kinek képzelik magukat?" A házkutatás során elvitték azokat az iratokat – azt a bizonyos zöld mappát –, amiben a hatalomra kompromittáló iratok voltak, de még arra is kíváncsiak voltak – szerinte felsőbb utasításra –, hogy a botrány kirobbantása óta kikkel találkozott, kikkel áll kapcsolatba. Horváth emlékeztetett, hogy ez a fajta hatalmi arrogancia, amit ő is tapasztalt, nem egyedi: gondoljunk a földpályázati botrányokat kirobbantó Ángyán Józsefre, Kishantosra, vagy a trafikmutyit feltáró szekszárdi önkormányzati képviselő esetére. – Ne hagyjuk! – szólította fel támogatóit Horváth András, akik hűségesen visszhangozták: Nem hagyjuk! Horváth arra szólította fel közönségét, kövessék a példáját, zöld mappáját lobogtatva azt kérte, hogy mindenki, akinek bizonyítéka van hasonló visszaélésekről, akár más területeken, gyűjtsék dossziéba, tárják a nyilvánosság elé, ne hallgassanak és ne féljenek, mert azzal csak a hatalmat segítik. További részletek a nol.hu-n.

Szolidaritási tüntetés Horváth András mellett Szolidaritási tüntetés Horváth András mellett
A képre kattintva galéria nyílik.

Horváth András egy koronatanú, az ellene indított hatósági eljárás is igazolja, hogy igaza van – mondta beszédében a Hallgatói Hálózat-aktivista Ruzsa Rania. Követelik az ÁSZ-tól állításai kivizsgálását. A tüntetés szerinte egyben kiállás is a NAV megfélemlített dolgozói mellett. A tüntetés végén egy kisebb csoport elment a Dob utcába a Kiemelt Adózók Igazgatóságának épületéhez, de ott masszív rendőrsorfal várta őket. Az egyik szervező azt ígérte, kér hét múlva újabb tüntetés jön – számolt be a demonstrációról a 444.hu.

Lásd még: 
Isten, verd meg a magyart
Országosan megy a rablás
Országosan megy a rablás, veled vagyunk Horváth András 
Nem is vizsgálják a csalások haszonélvezőit

Titkos marad a NAV vizsgálati anyaga

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adótitok és személyes adatok védelmére hivatkozva tagadja meg az arról a vizsgálatról szóló jelentés kiadását, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Horváth András áfacsalásról szóló állításainak elhangzása után egy hétvége alatt végzett el – közölte az LMP. Közleményük szerint Schiffer András emiatt pert helyez kilátásba Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a NAV ellen. Azok után, hogy Horváth András az áfacsaló hálózatokról szóló állításaival a nyilvánosság elé állt, az NGM egy két nap alatt elvégzett vizsgálatra hivatkozva állította, hogy az adóhatóságnál minden rendben van. Schiffer András és Ángyán József közérdekű adatigényléssel fordult a tárcához a vizsgálat jegyzőkönyvének kiadásáért. Az adatigénylést átvevő NAV-elnök a képviselőkkel közölte, hogy a jelentés kiadására a benne foglalt cégekkel kapcsolatos adótitok, valamint Horváth András feletteseinek és munkatársainak személyi adatai miatt nincs lehetőség – áll a közleményben.

Az LMP hangsúlyozta: a közvéleménynek joga van megismerni az NGM kétnapos vizsgálatának részleteit. A hatályos jogszabályok és az Alkotmánybíróság határozatai alapján is egyértelmű, hogy az adatkezelő szerveknek kötelességük a közérdekű adatok hozzáférését akár az igénylő által meg nem ismerhető adatok elfedése mellett biztosítani, miként Horváth András felettesei vonatkozó adatainak nyilvánosságát is – írták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás