Hirdetés
(X)

Bolygónk védelmének egyik alappillére a megújuló energiaforrásokra való átállás. Az elmúlt években pedig az olyan energiahatékony megoldások, mint a napenergia használata a vállalkozásokon túl lakossági körökben is egyre elterjedtebbé, sőt, preferálttá vált. A napenergia egy soha ki nem merülő, környezetbarát energiaforrás, amivel nem csak egy fenntarthatóbb jövőért tehetünk sokat, de az elharapódzó energiaköltségeknek is gátat szabhatunk. Egy napelemes rendszer telepítése azonban nem kis feladat, amihez megfelelő berendezés és szaktudás is szükséges. Cikkünkben az inverterek szerepét mutatjuk be.

Hogyan működnek az inverterek?

A napelemes rendszerek a napenergia által létrejövő feszültséget gyűjtik össze, amiből egyenáram keletkezik. Azonban a háztartásokban működő elektronikai berendezések leginkább váltóárammal működnek, így az egyenáram átalakítás nélkül nem használható fel az otthonokban. Az inverterek feladata, hogy a keletkezett egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítsák és azt biztonságos módon felhasználhatóvá tegyék.

A biztonsági szempontokról az inverterekbe épített kapcsolók gondoskodnak, melyek túlfeszültség ellen védenek, illetve nedvesség vagy por okozta rizikó esetén lépnek működésbe.

Optimalizált energiahatékony megoldások

Az inverterek nem pusztán átalakítani segítenek az energiát, de folyamatosan monitorozzák is az áramtermelést, hogy a kapott adatok alapján optimalizálni tudják azt. Hosszú távon tehát a lehető legköltséghatékonyabb és legfenntarthatóbb megoldás érhető el inverterek segítségével.

Az ilyen innovatív energiahatékony megoldások által a mindennapi hűtés és fűtés, valamint a melegvíz költsége is minimalizálható. A megfelelő inverterek kiválasztása és beüzemelése azonban komoly szaktudást igénylő feladat, ami a későbbi megfelelő működéshez is nélkülözhetetlen.

A megfelelő inverterek kiválasztása

A piacon többféle inverter közül választhatunk, amit minden esetben a napelem rendszerhez kell igazítani. Az inverterek kiválasztása nagyban függ a napelemek teljesítményétől. A tervezés során ezért különösen ügyelni kell a pontos számításokra, valamint az elhelyezésre. Megfelelő helyen és pozícióban elhelyezve az inverterek hosszú időn keresztül megbízhatóan gondoskodnak az energiahatékony megoldásokról. A beüzemelést éppen emiatt csak szakember végezheti, akinek a szakértelme egyúttal garanciát jelent az optimális működésre is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás