Hirdetés
greenfo/MTI

A sydney-i Climate Council (Klímatanács) nevű környezetvédelmi csoport szerint egy évtized óta ez a reform az első olyan ausztrál jogszabály, amely ténylegesen szabályozná az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ausztráliának  egy tavaly szeptemberben elfogadott törvényt értelmében 2030-ra 43 százalékkal kell csökkentenie, 2050-re pedig nullára kell redukálnia az országban a szén-dioxid-kibocsátást.  Ez a törvény volt az első klímavédelmi lépés, mióta a Munkáspárt tavaly májusban hatalomra jutott a Konzervatívok legyőzésével, akiket azzal vádoltak, hogy tétlenkednek a klímaváltozás elleni harcban, mert hivatali idejük alatt Ausztrália a világ egyik legnagyobb szén- és gázexportőre volt.

Annak érdekében, hogy ezt a tavaly kitűzött klímacélt tartani tudják Ausztráliában, elkészült egy törvényjavaslat, amely a 215 legnagyobb üvegházhatású gázokat kibocsátó vállalatát kötelezi, hogy évente 4,9 százalékkal csökkentsék a szennyezést, vagy szén-dioxid-kvóták vásárlásával teljesítsék a célokat. Ezt a tervezetet tegnap 32-26 arányban szavazták meg az ausztrál szenátusban, így július 1-jén életbe lép.

Az ausztrál kormány szerint ez elegendő ahhoz, hogy a károsanyag-kibocsátás ne haladja meg az ország jelenlegi, évi 140 millió tonnás szennyezési szintjét, sőt ez a határérték idővel csökkenni fog. A reformok a tervek szerint összesen 205 millió tonnával csökkentenék az ország szennyezési szintjét 2030-ra, ami a kormány szerint olyan, mintha kivonnák az ausztrál utakról az autók kétharmadát.
A legnagyobb szennyezők ezután szén-dioxid-kvótákat vásárolhatnak a kitűzött célok eléréséhez, de amennyiben a kibocsátásuk csökkentéséhez 30 százaléknál is több kvótát vesznek, magyarázatot kell adniuk arra, hogy miért nem tesznek többet a károsanyag-kibocsátás csökkentésének érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás