Hirdetés

A Szkeptikus Társaság immár 3. éve adományozza a nem túl hízelgő, a tudomány prezstízsének és társadalmi elfogadottságának lerombolásában elévülhetetlen érdemeket szerzett személyeknek vagy szervezeteknek szóló “elismerést”.

A Szkeptikus Társaság 2021-ben hirdette meg először a Laposföld-díjat, amelyet egy kétfordulós kiválasztási rendszerben, a közönség és az egyesület tagságának szavazatai alapján abban az évben az “Orvosok a tisztánlátásért” csoport prominens személyiségei, Gődény György, Tamasi József, Pócs Alfréd és Lenkei Gábor kaptak.

2022-ben aztán ismételten kiosztottuk a díjat, ugyanezen eljárás alapján Varga “Gyógygomba” Gábornak adományozva a nem túl hízelgő, a tudomány prezstízsének és társadalmi elfogadottságának lerombolásában elévülhetetlen érdemeket szerzett személyeknek vagy szervezeteknek szóló “elismerést”.

Április 17-én lezárult az idei kiválasztási folyamat első fordulója, amelyben közönségünket kértük meg arra, nevezzenek meg személyeket vagy szervezeteket, akikről úgy gondolják, az elmúlt 1 évben végzett tevékenységükkel kiérdemelték a Szkeptikus Társaság “citromdíját”. A jelölésekhez természetesen indoklást is kértünk, majd a listára általunk felvett jelöltekre lehetett szavazni.

A Szkeptikus Társaság vitacsoportban indított, de a Facebook oldalunkon is megosztott nyílt szavazás 2 hétig volt elérhető, amely alatt összesen közel 1700 szavazatot adtak le a 11 jelölt valamelyikére (egy személy több jelöltre is szavazhatott). A szavazatok számának összesítése alapján az alábbi személyek és szervezetek kerültek be a 2023-es Laposföld-díjért zajló verseny döntőjébe (dőlt betűvel megadtuk a jelölések közönségünk általi indoklásának összefoglalását is):

• Prof. dr. Bagdy Emőke
A szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elkötelezödésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran füszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával.

• dr. Bogár László közgazdász
A jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének.

• dr. Máté Gábor
A lelki traumék és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért.

• Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna
Félrevezető, áltudományos nézeteket terjesztő tevékenységért, melyet több, mint két évtizede, tudománytalan anti-GMO kampányokban való részvétellel kezdett, de az elmúlt évre kártékony munkásságát kiterjesztette a téveszmék agykárosító mikrohullámoktól világ-összeesküvéses konteókig terjedő széles spektrumára.

• Sebestyén Balázs
A tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért.

A teljes kiválasztási folyamat még nem zárult le, hiszen a fenti lista csupán a “döntőbe” került versenyzők névsora. Hogy a közönség által javasolt személyek és szervezetek közül kit illessen végül a Szkeptikus Társaság által adományozandó negatív “kitüntetés”, arról az egyesület tagságának belső körben begyűjtött szavazatai fognak dönteni a következő napokban.

A Laposföld-díj nyertesének kihirdetésére és az ezzel járó oklevél ceremoniális átadására 2023. április 22-én, a Föld napján kerül sor 17:00 órai kezdettel a Polaris Csillagvizsgálóban, ahol a döntős jelöltek részletesebb bemutatása, valamint a díj átadása előtt egy ismeretterjesztő előadást is meghallgathatnak az érdeklődők arról, mióta és honnan tudjuk, hogy a Föld nem lapos. Az eseményre a sajtó munkatársai és a jelöltek külön meghívót kapnak majd, de a nagyközönség számára is nyitott a rendezvény (korlátozott létszámban), amelyet egyébként a Facebook oldalunkon élőben közvetíteni fogunk.

A Laposföld-díj kiíróiként célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a tudományellenes és áltudományos nézetek, valamint összeesküvés-elméletek veszélyes mértékű terjedésére. Bízunk benne, hogy ennek hatására sokan a jövőben jobban meggondolják majd, mennyire adnak közkedvelt, de félrevezető, megtévesztő állításokkal népszerűvé vált, önjelölt véleményvezérek szavára. Fontos, hogy mindannyian megfelelő forrásokból, megalapozott állítások mentén tájékozódjunk. Sajnos
azonban a fenti listán szereplő egyének és csoportok nem tekinthetők megbízható forrásnak tudományos és társadalmi kérdésekben, legyen szó vitaminokról, biológiai és társadalmi nemről, általános egészségről, járványról vagy épp történelmi, esetleg napjainkban zajló események objektív megítéléséről. Ám mivel azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy az állításaik megalapozottak és magukat megbízható információforrásként próbálják feltüntetni, a tények, tudományos eredmények általános megítélésének, a nagyközönség szemében meglévő hitelének degradálásával súlyos társadalmi károkat okoznak – áll a Szkeptikus Társaság  sajtóközleményében.

Pintér András Gábor elnök
Szkeptikus Társaság Egyesület
info@szkeptikus.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás