Hirdetés

Bemutatta jelöltjeit az Élőlánc Magyarországért és a Tisztesség és Emberség Szövetsége. Az Ángyán József fémjelezte mozgalom csupán kilenc körzetben lesz képes jelöltet állítani, de szerintük ez is bizonyítja, hogy a mozgalom tisztességes és nem a 150 milliós támogatásra hajt.

"Elengedhetetlen, hogy a mozgalom már most ‘hídfőket’ tudjon állítani a törvényhozásba, kihasználva ezzel a maradék nyilvánosságot – utalva arra, hogy a választások után felálló parlamentben a törvényekről már részletes vita sem lesz" – jelentette ki Ángyán József egy pénteki sajtótájékoztatón, melyen a Tisztességes Emberek Szövetsége bemutatta jelöltjeit, melyet a pártként bejegyzett Élőlánc Magyarországért el is indít a választásokon, miután összegyűlt a jelöléshez szükséges 500 aláírás. Az Élőláncnak azonban országos lista nem jött össze.

Ángyán József mozgalma tavaly év végén bontott zászlót. A Tisztesség és Emberség Szövetsége (TESZ) célja az volt, hogy a helyi érdekek képviselete visszakerüljön az országos politikába és ne a pártközpontból meghozott döntések alakítsák sorsunkat. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) korábbi parlamenti államtitkára szerint ehhez mindenekelőtt időre és helyben hiteles emberekre van szükség.  Ángyán József már a mozgalom indulása előtt a hvg.hu-nak elismerte, hogy valószínűleg késve vágtak bele a mozgalom elindításába, ezért ő maga is 2016-17-re remélte a mozgalom megerősödését. Ángyán szerint épp emiatt óriási sikernek számítana, ha a párt képviselőt küldhetene az új Országgyűlésbe.  Ertsey Attila, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja szerint fontos kiemelni, hogy ők nem egy bizniszpárt, és mivel nem a 150 millió forintra hajtottak, ezért nem erőltettek rá mindenáron a helyi közösségekre jelölteket, már ahol volt egyáltalán működő helyi közösség.

Megalakult a Tisztesség és Emberség Szövetsége Megalakult a Tisztesség és Emberség Szövetsége
A képre kattintva galéria nyílik.

Aláírás mutyi

"Összenőtt, ami összetartozik. Ugyan sokan mondják még magukról, mi tényleg korrupcióellenes közösség vagyunk, ráadásul nem csak szóban, hanem tettben is" – fogalmazott Horváth András, aki maga is gyűjtötte az aláírásokat a 31. zuglói körzetben. A NAV-botrány kirobbantójának elmondása szerint megérte kimenni az utcára, mert rengeteg pozitív tapasztalatot szerzett. "Mindenki buzdított, örülök, hogy az ügynek ennyi támogatója van" – mesélte a választási ajánlóívek leadásának határideje után Horváth András a hvg.hu-nak.

Bemutatkozó jelölttársai már nem csak pozitív élményekről számoltak be. Volt, akit megfenyegettek, volt, akit visszaélésre buzdítottak, és volt, akinek ellopták az aláírásgyűjtő íveit. Horváth András szerint is az új ajánlásgyűjtési rendszerben túl sok a lehetőség a visszaélésre, ami alapvetően a nagy pártoknak kedvez. Szerinte ezért a választási hivatalok felelősségének kéne lennie, hogy összevessék egymással a pártok ajánlóíveit és eljárást indítsanak azokban az esetekben, ahol túl sok egyezést találnak- írta a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás