Hirdetés

A Framatome jöhet a Siemens helyett Paks II.-be, és a Roszatom lecserélése is szóba jöhet Paks I. fűtőelemellátásában. Támogatja a francia energiaügyi tárca a francia cégek részvételét a Paks II. projektben, amelyben az orosz Roszatom is részt vesz, hiszen a nukleáris energia nem esik oroszellenes uniós szankciók alá. A Roszatom helyett a Westinghouse-tól jöhet Paks1 fűtőanyaga.

Előbb április 27-én a Le Monde írt arról Agnes Pannier-Runacher francia energetikai miniszter környezetéből származó információra hivatkozva, hogy a tárca lényegében támogatja a francia cégek részvételét a Paks II. projektben, amelyben az orosz Roszatom is részt vesz.

Aztán április 28-án a Radio J francia rádióinterjúban maga a miniszter nyilatkozott úgy az Interfax tudósítása szerint, hogy mivel a nukleáris ágazat nem esik az oroszellenes szankciók hatálya alá, ezért az ebben való együttműködése a francia cégeknek engedélyezett.

Mindez azért fontos, mert ahogy a lap is felidézte: Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter egy március közepi flamanville-i látogatása kapcsán azt mondta: a francia Framatome szerepe nőhet Paks II. projektben, miután a német exporthatóság egyelőre nem adta ki a német Siemens Energynek az irányítástechnika leszállításával kapcsolatos engedélyt. Most tehát a francia illetékes tárca felől jött a hivatalos jelzés arra, hogy ezt a megoldást, a francia cégek szerepének növekedését engedik az orosz cég részvétele mellett is- írta a portfolio.


Hivatalos: a Framatome jöhet a Siemens helyett Paks II.-be, és a Roszatom lecserélése is szóba jöhet Paks I. fűtőelemellátásában

A kormány Oroszországgal tervezett nukleáris együttműködései az ukrajnai agresszió nyomán egyre leküzdhetetlenebb nehézségekbe ütköznek. A szankciós intézkedések elkezdték elérni az orosz nukleáris szektort, ami nemcsak a Paks II.-vel kapcsolatos kormányzati álmokat oszlatja el, de Paks I. fűtőelemellátásánál is fennakadásokat okozhat.
Egyre világosabb, hogy a kormány energiapolitikája csődöt mondott, és radikális újratervezésre lenne szükség a lehető legsürgősebben. Hogy ezt, ha súlyosan megkésve is, de a kormányzat is kezdi felismerni, azt egyebek mellett Szijjártó Péter moszkvai útja és a Paks II. szerződéseinek módosítására vonatkozó megállapodás, illetve a sajtóban megjelent információk is alátámasztják. Az utóbbiak szerint a német kormány által a Siemens irányítórendszerére kiadandó exportengedély csúszása miatt felmerült a cég lecserélése a francia Framatome-ra, illetve egyes értesülések szerint Paks I. fűtőelemellátását illetően a kormány – más, orosz építésű atomerőművel rendelkező országokhoz hasonlóan – a Roszatom nyugati beszállítókkal való helyettesítéséről is tárgyalásokat folytat.

A Párbeszéd – ZÖLDEK által a parlamentben benyújtott írásbeli kérdésre adott kormányzati válasz alapján alátámaszthatóak a fenti sajtóinformációk. A Magyar Levente államtitkár Tordai Bencének, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezető-helyettesének küldött válasza hivatalosan is megerősíti a német-francia cserét: „A Siemens Energy paksi bővítésben való részvételének politikai okokból fakadó berlini blokkolása miatt hazánk nagyobb mértékben kíván támaszkodni a francia Framatome vállalatra az irányítástechnikai rendszer leszállításában.” A Tordai Bence másik kérdésében foglalt feltételezést, hogy valóban tervezi-e a kormány Paks I. fűtőelemellátását a Roszatom helyett a Westinghouse-tól származó üzemanyaggal biztosítani, és folytatnak-e egyeztetéseket ezzel kapcsolatban, Koncz Zsófia államtitkár válasza nem cáfolta, sőt megerősítette, hogy folyamatosan vizsgálják az atomerőmű zavartalan üzemeléséhez szükséges intézkedési lehetőségeket.

Az önmagában örömteli, hogy a kormány, ha utolsóként is, de belátta végre, hogy Oroszország ukrajnai agressziója lehetetlenné tette a nukleáris együttműködéseket az agresszorral. Az, hogy ennek a 2022. február 24-e óta nyilvánvaló ténynek az elismerésére több mint egy évet kellet várni, rendkívül sok kárt okozott eddig is. Az pedig, hogy a kormány – politikai kiszolgáltatottsága miatt – még mindig nem képes egyértelműen hátat fordítani Vlagyimir Putyinnak, és Paks II. szerződéseinek módosításáról tárgyal, azok egyszerű felmondása helyett, még sokkal nagyobb pénzügyi kárt fog okozni. Elfogadhatatlan az is, hogy ilyen súlyú kérdésekről a nyilvánosság tájékoztatásának teljes mellőzésével tárgyalnak, és a Roszatom kiváltásának nyilvános menetrendje helyett sajtóértesülésekből és dodonai államtitkári válaszokból kell informálódnia az állampolgároknak.

A Párbeszéd – ZÖLDEK azonnali, egyértelmű tájékoztatást vár a kormány által létrehozott energetikai katasztrófa felszámolásának pontos lépéseiről, és kitart a 10 éve képviselt, fenntartható, 21. századi, megújuló energiaforrásokon és energiahatékonyságon alapuló energiapolitikai javaslatai mellett, amelyek véget vethetnek a Fidesz energetikai szerencsétlenkedésének.

Budapest, 2023. április 29.
Jávor Benedek,
a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás