Hirdetés

Amint ma délután Orbán Viktor leteszi a kormányfői esküt, a Fidesz beterjeszti a parlament elé a leendő minisztériumi rendszert felvázoló törvénytervezetet – tudta meg az Origo. Minden fejlesztési pénz, valamint a kormányzaton belüli szakmai és szakmapolitikai irányítás Lázár János kezébe kerül. 3 tárca neve és feladata változik, csak Németh Lászlóné nem lesz kormánytag.

A lap mai cikke szerint a Miniszterelnökség a törvényjavaslat szerint minisztériumi rangot kap, rajta kívül pedig lesz Belügyminisztérium, Emberi Erőforrás Minisztérium, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az Origo.hu szerint a Miniszterelnökség feladata lesz a kormányzati koordináció, valamint a kormányzaton belül a „politikai és a szakmai politikai irányítás”, valamint hozzá tartozik majd az uniós pénzek koordinációja és a vidékfejlesztés, így 8300 milliárd forint elosztása felett rendelkezik a majd.  A külügyminisztériumtól főosztályvezetői szint felett mindenki távozhat, és közel negyven nagykövetet is lecserélhetnek az Origo.hu értesülései szerint. Ahogy Navracsics Tibor távozik az közigazgatási és igazságügyi tárcától, onnan elkerül a közigazgatás, majd a területi közigazgatás a Miniszterelnökséghez kerül, a végrehajtási pedig a Belügyminisztériumhoz – írja a lap.

Németh Lászlóné kivételével minden jelenlegi miniszter tagja lesz a harmadik Orbán-kormánynak, a fejlesztési tárca vezetőjével a cikk szerint nem a szakmai, hanem a politikai teljesítménye miatt volt elégedetlen Orbán Viktor, de várhatóan kap valamilyen kormányzati munkát az új kormányban. Emellett az államtitkári karban is komoly cserék várhatók a lap forrása szerint, az Emminél például Lengyel Györgyi kivételével mindenki távozik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás