Hirdetés

Két éve Fazekas Sándor miniszter még vehemensen cáfolta, hogy a ciszterci apátságnak kívánnák adni a nemzeti parki kezelésben lévő zirci arborétumot. Aztán Orbán Viktor 2013 májusában zirci kampánykörútján a rendnek ígérte az akkor tetemes uniós és hazai forrásból rehabilitált arborétumot. Közben a parlament kibővítette az egyházakkal az ingyenes vagyonjuttatásra jogosult szervezetek körét, így tegnaptól az arborétum ingyenesen a Zirci Ciszteri Apátság tulajdonába kerül.

Az Országgyűlés a 2011. évi CLXX. törvény módosításáról szóló 2013. évi CXVII. törvényben úgy rendelkezett, hogy a Zirci Arborétum ingyenesen a Zirci Ciszteri Apátság tulajdonába kerül.  A törvény végrehajtása érdekében a Magyar Állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Zirci Ciszterci Apátság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint eddigi vagyonkezelő 2014. május 5-én a szükséges megállapodást megkötötte, az Arborétum átadás-átvétele és a Zirci Ciszterci Apátság részére történő birtokbaadása 2014. május 12-én megtörtént.

Az Arborétum a tulajdonosváltozástól függetlenül változatlanul látogatható – tájékoztatta a greenfot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az arborétum jelenlegi növényanyaga és termőhelyi adottságai alapján alkalmas a jellegzetes tájképi kert, a bakonyi természetes fa- és cserjefajok és azok változatainak bemutatására. Az arborétum dendrológiai jegyzékében mintegy 600 féle fa és cserje található, ebből több, mint 70 a fenyőfajok száma. Leghíresebbek közülük a 170 éves simafenyő, a "jurányi hárs" és az amúrmenti parázsfa, amelynek kérge gumiszerű. A látogatók azonban nem csak a fás növényzetben, de annak változatos madárvilágában gyönyörködhetnek. A sok idős, odvas fa, a természetes jellegű cserjések elsősorban az énekesmadarakat vonzzák, de az odvakban odúlakó denevérek megtelepedése is bizonyított. 

A történetről korábban már többször írtunk

A Zirci Arborétum hazánk legmagasabban fekvő élőfa-gyűjteménye, amit az 1182-ben itt letelepedett ciszterci rend hozott létre. A Ciszterci Apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park Zirci Arborétum Természetvédelmi Terület névvel 1951 óta országos természetvédelem alatt áll.

2012-ben merült fel a kormány egyértelmű szándéka a zirci arborétumot egyházi kézbe juttatásáról. Akkor Jávor Benedek kérdéssel fordult Fazekas Sándor miniszterhez, hogy mi igaz ebből. Tavalyelőtti válasza szerint jogszerűen nem lehet átadni a védett arborétumot.

Rá egy évre – tavaly májusban – Orbán Viktor bejelentette, hogy átadják a szerzetesrendnek a védett területet. Az arborétum, a ciszterci rend és a miniszter ugyanaz, mint tavaly. Ezek szerint csak a jogszabály változhatott azóta, anélkül, hogy észrevettük volna, máskülönben nincs magyarázat. Vagy van? tette fel a kérdést egy éve  Jávor Benedek országgyűlési képviselő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek.

Rá egy hónapra megjött a miniszteri válasz: Fazekas miniszter a létező legcinikusabb választ adta. Szerinte jogszerű út ugyan nincs, de ha a miniszterelnök megígérte, akkor találnak rá megoldást: a parlament majd kibővíti az egyházakkal az ingyenes vagyonjuttatásra jogosult szervezetek körét.  Arborétum ajándékba: még törvénytelen, de már írják a jogszabályt!

A kérdés az, hogy az új tulajdonos mennyire tudja a védett arborétum természetvédelmi, botanikai és dendrológiai feladatait/munkáit  szakmailag ellátni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás