Hirdetés

A nemzeti parkok ma kormánypárti kifizetőhelyként, káderparkolóként és hűbérbirtok-osztogató szolgálatként működnek, ezáltal részeivé válnak a természeti értékek kiárusításának – írta a nemzeti parkok napja alkalmából az LMP.

1999-ben az első európai nemzeti parkok napját az EUROPARC szövetség kezdeményezte a nemzeti parkok elismertségének és társadalmi támogatottságának növelése érdekében. Európa-szerte évente megünneplik ezt a napot május 24-én, emlékezve az Európa első kilenc nemzeti parkjának létrehozására, 1909. május 24-én Svédországban. A nemzetközi kezdeményezés és megemlékezés célja, hogy népszerűsítse a nemzeti parkok, bioszféra rezervátumok, Natura 2000 területek és egyéb természetvédelmi oltalom alatt álló területek célkitűzéseit és munkáját.

Hazánkban idén sincs semmi ok az ünneplésre, mert még soha ilyen bizonytalanság nem volt a nemzeti parkok és az azokhoz szorosan kapcsolódó természetvédelem ügye körül, mint napjainkban. A nemzeti parki területek jelenős részét egymásnak osztják szét Fideszes oligarchacsoportok, míg a területek másik részén a nemzeti parkok bevétel-orientált gazdálkodásra törekedve természetvédelem helyett termelési szempontok előtérbe helyezésére kényszerülnek. Ennek okán a védett területeket érintő termőföldek már nem csupán természetvédelmet nem szolgálnak, de a helyi közösségek sem rendelkeznek azok felett, és nem azoknak teremt munkahelyet, megélhetést a helyben lévő természeti erőforrás.

Az előző kormányok alatt a természetvédelmi hatáskörök nagy részétől és a költségvetési támogatásuk közel felétől fosztották meg a nemzeti park igazgatóságokat, a most kezdődő ciklusban pedig a természetvédelem kormányzati képviselete is végletesen bizonytalanná és jelentéktelenné vált.   Magyarország Európa természetvédelmi értékekben leggazdagabb országai közé tartozik, ez azonban aligha marad így sokáig, ha folytatódik az előző években elharapózott, a kormány által tétlenül nézett, sőt gyakran inkább ösztönzött szabad rablás. A nemzeti parkok ma kormánypárti kifizetőhelyként, káderparkolóként és hűbérbirtok-osztogató szolgálatként működnek, ezáltal részeivé válnak a természeti értékek kiárusításának.

Az LMP szerint az országnak önálló környezet- és természetvédelmi minisztériumra, hozzáértő és politikailag fajsúlyos miniszterre, a hatékony értékőrzést lehetővé tevő jogszabályokra és hatóságokra van szüksége, ellenkező esetben néhány év alatt feléljük azt a természeti tőkét, amellyel ma még a Kárpát-medence büszkélkedhet.

Csiba Katalin környezetvédelmi szakszóvivő LMP
Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő LMP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás