Hirdetés
greenfo/MTI

Jelenleg nem tervez, és nem is készít elő semmiféle új pályázatot a dél-csehországi Temelíni, illetve a dél-morvaországi Dukovany atomerőművek kibővítésére a Cseh Energetikai Művek (CEZ), amely a két atomerőmű tulajdonosa.

A két atomprojektet – Temelínben a 3-as és a 4-es reaktor, Dukovanyban az 5-ös reaktor építése – mindössze napirenden tartja, s az új tudományos információknak megfelelően fejleszti. "A projektek megvalósításának üzleti bebiztosítására érdekében azonban nem történnek semmilyen lépések" – olvasható a cég közleményében.

Václav Paces, a CEZ felügyelő bizottságának alelnöke vasárnap a közszolgálati televízióban saját véleményként megfogalmazta: valószínűnek tartja, hogy jövőre új tendert írnak ki a Temelíni atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának az építésére. A CEZ közleménye azt a nyilatkozatot pontosította. Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője leszögezte: Csehország energetikai biztonságának szempontjából a CEZ továbbra is fontosnak tartja az atomenergia fejlesztését és a projekteket. A konkrét lépések azonban az állami energetikai koncepciótól függenek. Ennek a dokumentumnak 2014 végére kell elkészülnie.

A CEZ két hónapja jelentette be, hogy törli a Temelíni atomerőmű bővítésére kiírt pályázatot, amely már a végső szakaszában volt. A cég néhány éve 250-300 milliárd korona értékű pályázatot írt ki az atomerőmű bővítésére, két újabb, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor építésére. A tender végső szakaszában az amerikai Westinghouse és a cseh-orosz MIR.2000 konzorcium maradt versenyben. A végső döntést az idén kellett volna meghozni. Az eredeti elképzelések szerint a jövő évtől 2025-ig tartott volna a bővítés. A reaktorok élettartama mintegy 60 év lett volna. A CEZ azért döntött úgy, hogy nem bővítik a létesítményt, mert az állam nem vállalt garanciát az építkezésre. A kormány arra hivatkozott, hogy az komoly kihívást jelentene a költségvetésnek és az adófizetőknek. Az elektromos energia nagykereskedelmi ára több mint 50 százalékkal csökkent az euróövezeti válság kezdete óta, ami Európa-szerte visszavetette az új atomerőművi kapacitásbővítési terveket.
A CEZ részvényeinek 70 százaléka a cseh állam tulajdonában van. A cég tavalyi adózott nyeresége 35,2 milliárd korona, ami 12,3 milliárddal kevesebb, mint 2012-ben.
 

Kapcsolódó anyagok:

A csehek megfontoltak az atomerőmű bővítés terén

Nehéz elképzelni, hogy az oroszok bővítik Temelínt

Temelíni atom csiki-csuki

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás