Hirdetés

Az új hivatalos adatok szerint Írországban az adatközpontok villamosenergia-felhasználása ugrásszerűen 18%-ra nőtt, miközben az ország nem teljesíti az éghajlatvédelmi célokat. Az országban több mint 75 adatközpont működik, 8 építés alatt áll, 30 pedig tervezés alatt.

Az adatközpontok 2022-ben Írország villamosenergia-felhasználásának csaknem ötödét emésztették fel – írja az Euronews. Ezt a mennyiséget a városi háztartások használták fel összesen ugyanebben az időszakban.

Az ír Központi Statisztikai Hivatal által a napokban közzétett adatok szerint ez 31 százalékos ugrás 2021-hez képest, és közel 400 százalékos növekedés 2015 óta.
Az adatközpontok által fogyasztott mért villamos energia aránya a 2015-ös 5 százalékról 2022-re 18 százalékra emelkedett. Annak nincs jele, hogy ezek a számok egyhamar csökkenni fognak. Az Amazon az év elején három új dublini adatközpont tervét nyújtotta be. Az Irish Times szerint az országban több mint 75 adatközpont működik, nyolc építés alatt áll, 30 pedig tervezés alatt.

Az adatközpontok politikai viták tárgyává váltak

Eamon Ryan, a Zöld Párt vezetője, környezetvédelmi és éghajlatvédelmi miniszter az új adatokra reagálva újságíróknak nyilatkozott: „Az adatközpontok valóban fontos, hasznos ágazatot jelentenek országunk számára. Úgy gondolom, hogy minden egyes adatközpontnak meg kell vizsgálnia, hogy milyen rugalmas rendszerekkel rendelkeznek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energia előállítására, vagy hogy a hulladékhő egy részét fel tudják-e használni – mondta.

„Tudnánk-e az adatközpontok hulladékhőjének egy részét a helyi kórházak vagy lakások fűtésére használni?” – tette hozzá.
Jennifer Whitmore szociáldemokrata képviselő szerint az ír kormány szemet huny az adatközpontok energiafogyasztásának növekedése felett.

„Az adatközpontok nyomást gyakorolnak a nemzeti hálózatra, megnehezítik az éghajlat-politikai céljaink elérését, és emelkedő energiaárakhoz vezethetnek. Nem is lehetne egyértelműbb, hogy a kormánynak stratégiai felügyeletet és irányítást kell gyakorolnia az adatközpontok felett.”

Miért épül annyi adatközpont Írországban?
Írország kis ország, de néhány nagyon nagy technológiai vállalat, például a Meta és a Microsoft jelentős európai telephelyeinek ad otthont.

Az alacsony, 12,5 százalékos társasági adó, a képzett munkaerő és az Európai Unió egységes piacához való hozzáférés vonzóvá teszi Írországot az IKT-cégek, köztük az adatszolgáltató cégek számára. Ez vezetett ahhoz, hogy az országban a lakosságszámhoz és a villamosenergia-felhasználáshoz képest nagyszámú adatközpont működik.

Írország a Meta és a Microsoft jelentős európai telephelyeinek ad otthont. (Fotó: Canva)

Írország küzd az éghajlati célok teljesítéséért 
Környezetvédő csoportok szerint az adatközpontok megugrása összeegyeztethetetlen Írország éghajlati kötelezettségeivel.

Írország 2030-ra 80 százalékos megújuló energiafelhasználási célt tűzött ki maga elé, és a villamosenergia-ágazatban 75 százalékos kibocsátáscsökkentést vállalt.
A hónap elején az EPA azt vetítette előre, hogy Írország „jóval el fog maradni az éghajlati célkitűzéseitől”. Hozzátette, hogy a villamosenergia-ágazat mind a 2025-ös, mind a 2030-as kibocsátási célokat el fogja vetni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás