Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A dél-koreai cégről megállapította az illetékes hatóság, hogy súlyosan veszélyeztette a dolgozóit, de emiatt csak 10 millió forintos bírságot lehetett kiszabni. Bár korábban csak egy áldozatról szóltak a hírek, az Átlátszó most azt írja, hogy két munkás is meghalt, miután márciusban a SungEel Hitech Hungary Kft. üzemében felrobbant egy darálógép.

Szigetszentmiklóson nem először ütött ki tűz március 14-én a dél-koreai gyárban, ahol selejtes akkumulátorokat dolgoznak fel. Arról, hogy ebben a tűzesetben valaki megégett, és bele is halt a sérüléseibe, nem a hatóságok számoltak be, hanem a Privátkopó bűnügyi hírportál. Ennek nyomán, a Telex kérdésére közölte csak a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság, hogy halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz. Ugyanebből a cikkből lehetett azt is megtudni, hogy a tűz miatt több mentőegységet és egy mentőhelikoptert is riasztottak a helyszínre, egy középkorú férfit mentővel, egy másik középkorú férfit pedig mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel jutott hozzá a munkavédelmi hatóság határozatához, amelyből kiderültek a baleset részletei, és az is, hogy mi lett a mulasztások következménye.

Ugyanaz a darálógép okozta a halálos balesetet, ami 2022 júliusában egyszer már felrobbant. Ezt a gépet idén márciusban javították meg koreai szakemberek, majd ismét üzembe is állították március 13-án a koreai vezetés utasítása alapján. A problémát az okozhatta, hogy

a darálógép kitakarítását egy betanított munkásra bízták, aki „nem beszélt magyarul”, de korábban már végzett ilyen munkát.

A korábbi rutin szerint ezt a beömlő garat burkolatának lecsavarozásával kellett volna megtennie, de a dolgozó ehelyett sarokcsiszolóval nyílást vágott a burkolaton, ez okozhatta a robbanást. Ez a betanított munkás olyan súlyosan megégett a balesetben, hogy még aznap belehalt a sérüléseibe. De nemcsak ez a munkás került korházba, súlyos égési sérüléseket szenvedett egy másik munkás is, akinek hiába küzdöttek hosszan az életéért a kórházban, április 4-ére szintén elhunyt.

Az oknyomozó portál által ismertetett határozat szerint a munkavédelmi hatóság azt állapította meg, hogy a dél-koreai cég három munkavállalójának egészségét, illetve testi épségét is súlyosan és közvetlenül veszélyeztette. Emiatt eredetileg 12,5 milliós büntetést szabtak ki, azonban, mivel a Munkavédelmi törvény 10 millió forintban maximalizálja az ilyen bírságokat, így a SungEelnek is csak ennyit kell fizetnie a két ember halálát okozó baleset miatt.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság az Átlátszó kérdésére elmondta, hogy jelenleg is folyamatban van a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Nem sokkal a baleset előtt a hatóság már figyelmeztette a céget a munkavégzés szabályainak megszegése miatt és azért, mert a határértéket meghaladó légszennyezettségnek, és rákkeltő anyagoknak vannak kitéve a dolgozók. A SungEel bátonyterenyei üzemében engedély nélkül tárolt több száz tonna hulladék miatt pedig 31 millióra büntették őket.


Orbáni zsákutca: a vas és acél országa után most épp az akkumulátorgyárak országa leszünk
Egy energiaszegény ország miért akar energiafaló akkumulátor-nagyhatalommá válni, miközben a magyar adófizetők pénzéből ázsiai vendégmunkásoknak teremt munkahelyeket? Beszélgetés Győrffy Dóra közgazdász-professzorral, az MTA doktorával arról, hogy miért vakvágány ez.


Szennybenhagyásos gázolás. A kormány akkumulátorálmainak sötét oldaláról
Taranto egykor Olaszország, sőt Európa-szerte az ott begyűjtött kagylóról, olajbogyóról, és más mezőgazdasági termékeiről híres, virágzó város volt az olasz csizma sarkán. A ‘60-as évektől ez megváltozott. Az ipar megölte. Nem ártana más kárából tanulnunk, hiszen az akkugyarmat Magyarország természeti környezetének, lakói egészségének kiárusítása ütemesen zajlik. Jávor Benedek írása.

Kapcsolódó anyagok:

Hurrá! Nyíregyházára is jön egy kínai akkugyár

520 milliárdból épül új kínai akkugyár Ácson

A debreceni akkugyárak támogatásából az összes debreceni lakóépület leszigetelhető lenne

A szennyek országává zülleszti Orbán Magyarországot a sokasodó akkugyárakkal

Magyarország a közepes jövedelem csapdájában ragad, az akkugyárak sem segítenek

108 milliárdos közvetett állami támogatást ad Orbán a multiknak Debrecenben

A magyar cégek is megfizetik Orbán akkugyarmati politikáját

Akku kontra ivóvíz: precedenst teremt a debreceni eset

Miért problémás az akkumulátorgyártás?

Még nagyobb kínai ökogyarmat leszünk

Szennybenhagyásos gázolás. A kormány akkumulátorálmainak sötét oldaláról

Így mérgez az orbáni akkugyarmatosítás: az etanol szétmarta a torkomat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás