Hirdetés

A francia EDF tegnap jelentette be, hogy leállította négy angliai atomerőművét, miután egy rutinellenőrzés során hibát találtak a forralóvizes tartályban. Az EDF összesen nyolc atomerőművet birtokol és üzemeltet Angliában, mellyel a szigetország energiaszükségletének összesen 10 százalékát biztosítja – írja a Financial Times.

Az egyik reaktorban korábban már észlelték a hibát, és csak év elején kapcsolták vissza az erőművet. A hiba pontos részleteiről nem árultak el részleteket, mindössze annyit tudni, hogy egy vascsövet érint, ami a forralóvizes tartályokat tartja. Júniusban azonban a további vizsgálatok során arra jutottak, hogy ismét kikapcsolják, ezúttal három másik, hasonló technológiát használó reaktorral együtt. A tájékoztatás szerint az EDF „konzervatív” döntést hozott, amikor leállította a kapacitásának mintegy egynegyedét biztosító reaktorokat. Egyelőre nem tudni, mikor tudják az érintett erőműveket visszakapcsolni, de az alaposabb vizsgálatok két hónapig biztosan eltartanak.
hirdetés

A leállítások megint rávilágítottak arra, hogy Anglia mennyire függ a jobbára már életciklusuk végén járó atomerőművektől. Az EDF nyolc reaktorából hetet kilenc éven belül le kell állítani – bár szeretnék néhány üzemidejét kitolni.  Éppen ezért tervezik, hogy új atomerőműveket is építenek: a Hinkley Point-i erőmű bővítéséről tavaly írtak alá megállapodást. Itt nem hitelből finanszírozza az állam a beruházást, mint az történik a paksi bővítés esetében, hanem árgaranciát vállal: a jelenlegi áramárak mintegy kétszereséért fogja átvenni az ott megtermelt áramot. Ez erős jelzés az egész piacnak, és felveti a kérdést, mennyire lesz olcsó az új paksi blokkokban megtermelt áram- írta a vs.hu.

Lásd mégAtomreaktorokat üt ki a banális hiba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás