Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Feltehetően az F07 nevű egyed volt a legidősebb svájci farkas, 150 év után az első farkasfalka alapítója az országban. 13-14 évesen igazi farkasmatuzsálem volt, kíméletből végeztek vele.

Meghalt az F07 kódnéven ismert Calanda-hegyi anyafarkas, feltehetően a legidősebb svájci farkas, aug. 14-én hétfőn lőtték le – számolt be róla a Gruppe Wolf Schweiz svájci környezetvédelmi szervezet Graubünden kanton hivatalos honlapja alapján. A 13-14 év körüli szuka a svájci farkasok nagyasszonya volt: 46 kölyköt (20 nőstényt és 26 hímet) ellett élete során.

A helyi természetvédők először 2011-ben találták meg a nyomait Valais kantonban, 2011 őszétől élt Graubündenben, és 2012-ben észlelték az első kölykét, aki az első újkori farkaskölyök volt Svájc területén, a vadak 150 évvel az előtti kipusztítása után. Hétfőn a vadőrök végeztek vele, miután egész nap egy térségbeli település közelében volt, és semmiféle menekülő vagy támadó ösztönt nem mutatott, amikor többször is megközelítették emberek. Feltehetően azért nem menekült, mert korából fakadóan már nagyon legyengült állapotban volt.

Jobb mellső lábának jellegzetes foltja alapján azonosították, és állapították meg, hogy F07-ről, a feltehetően legidősebb svájci farkasról van szó, ám nemcsak hogy ő volt a legidősebb farkas Svájcban, de 150 év után ő és az M30 kódnéven nyilvántartott hím alapította meg az első svájci farkasfalkát a Calanda-hegy térségében. Ez az a térség Graubündenben, ahonnan az M237 kódnéven nyilvántartott, nyomkövetővel ellátott farkas is származott, aki egészen Magyarországig vándorolt, ahol az év elején állítólag egy 9 éves kisfiú az apja fegyverével kilőtte, majd megpróbálták eltüntetni a nyomait.

F07 falkája egészen 2019-ig fennállt. Legalábbis ez az az év, amikor utoljára tudták azonosítani M30 genetikai nyomát, aki feltehetően ekkoriban pusztult el. Akkoriban F07-ről is ezt gondolták, mert nem bukkantak genetikai nyomaira az erdőben, de idén januárban egy fotócsapda képet készített róla, amit genetikai mintával is megerősítettek. Azóta többször is észlelték egy másik hím társaságában, de az utóbbi hetekben nem mozdult ki a völgyéből.  Tetemét Berni Egyetem Hal- és Vadegészségügyi Intézetébe szállították boncolásra, de genetikai vizsgálatot is elvégeznek rajta a Lausanne-i Egyetemen-írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás