Hirdetés

Lenyelte az Országos Vízügyi Hatóságot a katasztrófavédelem. Tovább terjeszkedik a Bakondi György vezette szervezet.

Megjelent a Magyar Közlönyben a vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet. Ennek értelmében szeptember 10-től területi vízügyi hatóságként és szakhatóságként, továbbá területi vízvédelmi hatóságként és szakhatóságként első fokon a megyei (fővárosi) katasztrófavédelmi igazgatóságok, másodfokon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jár el.

Az Országos Vízügyi Hatóság (OVH) eddig az Országos Vízügyi Főigazgatóság elkülönült, önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező szervezeti egységeként működött. A területi vízügyi hatóságok első fokon, míg az OVH másodfokon járt el. Az új kormányrendelet nyomán a területi vízügyi hatóságok jogutódjai a megyei (fővárosi) katasztrófavédelmi igazgatóságok, az OVH jogutódja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az átkerülő kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők kormányzati szolgálati jogviszonya folyamatos.  Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, illetőleg a területi vízügyi igazgatóságok hatásköre nem változik, egyebek között ellátják az árvíz és belvíz elleni védekezéssel kapcsolatban előírt feladatokat.

Csöndben megjelent a kormányrendelet

A kormányrendelet társadalmi egyeztetésre bocsátás nélkül jelent meg szeptember 4-én a Magyar Közlönyben. Korábban a témában a Lánglovagok.hu tűzoltóportál a Belügyminisztériumtól érdeklődött, de ott nem érezték magukat illetékesnek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) irányítottak. Hajdu Márton, az OKF szóvivője a feltett kérdésekre nem válaszolt, csupán annyit közölt, az Országos Vízügyi Főigazgatóság nem szűnik meg.  A kormányrendelet megjelenése után a Lánglovagok.hu ismét Hajdu Mártonhoz fordult, a megkeresésre azonban nem reagált.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás