Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti. Egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség.

A francia pékségeknek az eddig szabályozás szerint a hagyományos és különleges kenyerek, pékáruk esetében legfeljebb 1,5 grammnyi sót tehettek 100 grammonként. A WHO ajánlása nyomán felülírták a szabályokat és október 1-től csökkentik a maximálisan engedélyezett só mennyiségét.

A hagyományos kenyerek esetében az eddigi 1,5 helyett 1,4 gramm, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett mennyiség 100 grammnyi termékben. A pékeknek e miatt át kell dolgozniuk az eddigi receptúrákat. A francia hatóságok azt ígérik, ellenőrizni fogják, hogy a pékek és az üzemek betartják-e az új szabályozást.

A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség.

HOGYAN ÉRINTI A VÁLTOZÁS A MAGYAR KENYEREKET?

Több hazai cég is forgalmaz olyan elősütött, fagyasztott francia pékárukat, melyeket érinthet a most bevezetett szabályozás, illetve előfordulhat, hogy egyes diszkontláncok pékségeiben is polcokra kerülhetnek Franciaországban előállított kenyerek, bagettek, péksütemények.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás