Hirdetés

A héten Limában zajlott az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének csúcstalálkozója, mellyel egyidőben nemzetközi klíma szakértők látogattak Szekszárdra, ahol bemutatták az EU egyik legnagyobb klímakutatási projektjét. A januárjában indult IMPRESSIONS projekt 5 évében segíti a szélsőséges éghajlatváltozás következményeinek megértését és alkalmazkodási tevékenységek kidolgozását. A programnak Veszprém és Szekszárd kiemelt partnere.

Magyarország, azon belül Veszprém és Szekszárd kiemelt partnere az IMPRESSIONS projektnek, melyet Dr. Sen Li, az Oxfordi Egyetem kutatója és Dr. Pintér László, a Közép-európai Egyetem professzora és a hazai kutatás vezetője képviselt a december 11-i találkozón.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének ajánlásával összehangban, az Európai Unió is felzárkózott az úgynevezett 2 Celsius-fokos cél mellé. E szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2°C alatt kellene tartani ahhoz, hogy elkerüljük a klímaváltozás súlyos hatásait, amelynek egyik kulcsa az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentése. Jelentős kibocsátáscsökkentés hiányában azonban az előrejelzések sokkal jelentősebb felmelegedést mutatnak, melynek hatásai a mindennapi életben is érzékelhetőek lesznek, legyen szó élelmiszertermelésről, ivóvíz ellátottságról vagy népegészségügyről.

Szekszárd városa több éve tudatosan foglalkozik a klímaváltozás problémájával. 2009-ben csatlakozott a magyarországi Klímbarát Települések Szövetségéhez. 2010-ben létrejött a Szekszárdi Klímakör, amely többek között vízgazdálkodási, energiagazdálkodási, hulladékgazdálkodási, közlekedési, és környezeti nevelési témákkal foglalkozik. A város képviselőtestülete települési klímastratégiát fogadott el, illetve az Önkormányzat felkérte a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítványt a települési klímaprogramok koordinálására. Az Önkormányzat által létrehozott Klímaalap támogatásával pedig, az elmúlt öt évben közel félszáz klímaprogram valósúlt meg – napelemes rendszerek telepítésétől a komposztálás népszerűsítéséig – amelyek mind hozzájárultak a globális kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez.

Az IMPRESSIONS projekt kutatói, a fenti törekvéseket elősegítendő, a partner városokkal karöltve, modelleket, majd ezek alapján hosszútávú forgatókönyveket dolgoznak ki a várható változásokról, melyek mentén, további, megbízható, tudományos adatokon alapuló alkalmazkodási tevékenységek valósulhatnak meg helyi szinten. Kiemelten fontos tehát a projekt számára az érintettek aktív és folyamatos bevonása, amelynek egyik eleme volt mai szakértői találkozó. A jövő év során további szakértői találkozók és workshopok fognak zajlani mind Szekszárdon és Veszprémben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás