Hirdetés

Idén elkészül Budapest világörökségi területének veszélyeztetettségi térképe. A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke szerint első lépésben az Andrássy út műemlék épületeinek állapotát mérik fel.

„Volt olyan sajnálatos baleset, amelynél nem tudott az állam megfelelő időben közbelépni. A hasonló esetek megelőzését szolgálná ez a térkép.” A munka menetét így vázolta az elnök: „A központ először egyezteti az adott önkormányzattal a veszélyben lévő ingatlanok helyzetét, aztán szakmai tanácsokkal, a lehetőségek bemutatásával igyekszik segíteni a fejlesztőket, lakóközösségeket, hogy továbbléphessenek a munkában.”

A térkép a tervek szerint januárban készül el, és tartalmazni fogja, melyek a veszélyben lévő ingatlanok, melyek az első teendők. Sághi Attila véleménye szerint a néhány ezres épületállományból néhány százzal tudnak majd érdemben foglalkozni, és csupán egy tucat esetében lesz majd szükség valóban beavatkozásra. Elmondta, hogy támogatási ösztönző rendszer kidolgozását is tervezi a kormányzat, erről Puskás Imre helyettes államtitkár beszélt a tűzkárt szenvedett Andrássy úti házra kerülő ideiglenes tető elkészítésekor. Akkor elhangzott, hogy kedvezményes adózással vagy csökkentett áfa-kulccsal szeretnék segíteni a beruházókat.

„Azt remélem, hogy tíz esetből kilencben ez a program a magánszereplőt fogja segíteni, hogy befejezze vagy elindítsa a beruházást. Ha ez nem sikerül, akkor az államnak kell majd közbelépnie – vélekedett Sághi Attila, majd hozzátette – az elképzelések szerint szükség van a fővárosihoz hasonló országos térkép elkészítésére is, amely az elkövetkezendő évek feladata lesz."

Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi
és Vagyongazdálkodási Központ elnöke
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

 

Vidéki tervekről elmondta, hogy Majkon elkészül a remeteséghez vezető út, a parkoló és a kapcsolódó szolgáltatások kiépítése. Sirokon látogatható lesz a barlangvár és a felső vár, Somogyváron elkészül a romterület kisebb mértékű rekonstrukciója és az új látogatóközpont. Dégen és Dobán befejeződik a kastélypark rekonstrukciója, Edelényben a fejlesztés harmadik üteme. Ozorán az év végére elkészül az egykori várkastély várfala, de lesz színpad és új múzeumi rész is.

Megkezdődik a kastélyprogram tervezési fázisa is. Fél év, amíg a központ átveszi a helyszíneket, ezt egyeztetési folyamat követi az állami szereplők, a közreműködő szervezetek, a helyi önkormányzatok, a helyi gazdasági szervezetek és a potenciális gazdasági partnerek között – írta az MTI.

Miközben a kormány a Várkert Bazárra és néhány egyéb kiemelt műemlékvédelmi nagyberuházásra koncentrálja a forrásokat, a műemlékvédelmi vagyon jelentős része katasztrofális állapotban van, állítják szakmabeliek. Az, hogy mennyire, sokak szerint jól mutatja a Vértesben lévő várgesztesi vár esete, melyet 2013 márciusában nyilvánítottak életveszélyessé. Az illetékes önkormányzat, majd az állam éveken át tolta a felújítást, míg a korábban turisták tízezrei által látogatott vár fogadóképtelenné vált.

A sok bába közt lerohadt a kastély >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás