Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A tudomány számára jó, a pókoktól irtózó emberek számára azonban rémálomszerű az az új tanulmány, mely 48 újonnan felfedezett pókfajt ír le Ausztráliában, melyek mindegyike a dajkapókok (Miturgidae) családjába tartozik.

Többségében éjszakai életmódot folytatnak az újonnan felfedezett pókok, melyek hálót sem szőnek – több évtizedbe telt az összes példány leírása. A 48 új ízeltlábú elnevezése sem nevezhető könnyű feladatnak, de a szakemberek neves tudósokról és a tudomány világában ismert személyekről nevezték el őket – írja az IFL Science.

Nem meglepő módon a több tucat új faj részletes leírása és kategorizálása évtizedek munkája volt. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy mióta a dajkapókokat 1886-ban a francia természettudós, Eugène Simon elsőként leírta, több fajt is hozzáadtak, vagy akár át is soroltak máshová.  Az újonnan felfedezett fajok egyébként Ausztrália száraz élőhelyein élnek, és hálót sem szőnek – többnyire éjszakai életmódot folytatnak, ekkor is vadásznak, így az éjszakát az élőhelyük talaján töltik.

A Queensland Múzeum képén az egyik újonnan felfedezett pók, a Miturgopelma paruwi hímje látható.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás