Hirdetés

Természetvédelmi oltalom alatt álló földet is érint az Orbán-család cége által Gánt, Csákberény és Zámoly határába tervezett építkezési hulladékhasznosító. A környékben élők szervezkednek a terv ellen, de úgy fest, magukra maradtak. A Nehéz Kő Kft. a kormányfő édesapja, Orbán Győző, valamint két fivére, ifjabb Orbán Győző és Orbán Áron tulajdona.

„Varázslatos szépségű tájunkat, madárdalos, ritka növényekben gazdag környezetünket csak úgy őrizhetjük meg, ha valamennyien féltve őrizzük a természet értékeit” – a cirkalmas figyelmeztetés a Gánt-Gránás vértesalji üdülőtelep és kirándulóhely környezeti szépségeit ismertető térképes hirdetőtáblán olvasható. A telepen egész évben kint élő mintegy ötven család komolyan aggódik: a táblától – s otthonaiktól – néhány tíz méterre, egy évek óta használaton kívüli, a természet által már visszafoglalt kavicsbánya-gödör területén hulladékkezelőt tervez a székesfehérvári Nehéz Kő Kft. Nem csak nyugalmukat, de egészségüket és főképp a háborítatlan környezetet féltik a beruházástól. Tiltakozásuk egyelőre szélmalomharcnak tűnik, aligha függetlenül attól, hogy a Nehéz Kő Kft. Orbán Viktor miniszterelnök családjáé: a kormányfő édesapja, Orbán Győző, valamint két fivére, ifjabb Orbán Győző és Orbán Áron tulajdona.

A tervezett építkezési törmelék-lerakó nem része ugyan a Vértesi Tájvédelmi Körzetnek, de a mellette lévő valamennyi ingatlan igen. Ráadásul az egyik, az Orbánék projektjéről dönteni hivatott szakhatóság, a Közép-Dunanúntúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség által „érintettnek” mondott 24,5 hektáros földterület természetvédelmi védelem alatt is áll, a Natura 2000 európai uniós ökológiai hálózat része, kezelője a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a tulajdonos a magyar állam.

A kormányfő családtagjai érdekeltségében álló kft hulladékhasznosítási terveit jelenleg a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz tartozó környezetvédelmi felügyelőség vizsgálja, vagyis – némileg sarkítva – az Orbán alá tartozó hivatal dönt Orbán apja és fivérei üzletéről.



AZ ÜGY RÉSZLETEIT AZ ATLATSZO.HU DERÍTETTE KI >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás