Hirdetés

Nagyjából 8 millió tonna műanyag szemét jut évente a világ óceánjaiba – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint ez a mennyiség jelentősen növekedhet a következő évtizedben. Most Kína a globális mennyiség nagyjából 30 százalékáért felelős.

A Georgiai Egyetemen dolgozó Jenna Jambeck amerikai és ausztrál kutatókkal együtt tanulmányozta az óceánokba jutó műanyaghulladékok első számú forrásait és éves "termelésüket". A szakemberek szerint a világ 192 tengerparti országa mintegy 275 millió tonna műanyag szemetet termelt 2010-ben és ebből 4,8-12,7 millió tonna került végül az óceánokba. Az adatok alapján nyolcmillió tonnára becsülték az éves átlagot, ami azonban évről-évre növekszik. Becsléseik szerint idén már több mint kilencmillió tonna műanyag fog kikötni az óceánokban, és 2025-ben a 2010-es érték kétszeresére kell számítani.

A szakértők már évekkel ezelőtt megkongatták a vészharangokat az óceánokba kerülő műanyaghulladékok – egyebek közt bevásárlószatyrok, palackok, játékok, élelmiszer-csomagoló anyagok, halászhálók, cigarettaszűrők, napszemüvegek és vécéülőkék – pusztító következményei miatt. A szemét az óceánok növény- és állatvilágát is súlyosan károsítja.

A Science című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői megnevezték azt a húsz országot, amelyek a legtöbb műanyaghulladékot engedték az óceánokba 2010-ben. A negatív ranglista élén Kína áll, amely a globális mennyiség nagyjából 30 százalékáért felelős, majd Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnam, Srí Lanka, Thaiföld, Egyiptom, Malajzia, Nigéria és Banglades következik a sorban. Az Európai Unió tengerparti országai együttesen a 18., míg az Egyesült Államok a 20. helyre került.

A kutatók által kidolgozott modellek szerint egy ország népességének nagysága és hulladékkezelési rendszerének minősége nagyban meghatározza, hogy a megtermelt szemét mekkora hányada fog az óceánokba kerülni. A szakemberek szerint az országoknak csökkenteniük kell szeméttermelésük mértékét és jobb hulladékkezelési stratégiákat kell alkalmazniuk, elsősorban arra koncentrálva, hogy a műanyag szemét ne kerülhessen be a természetbe- írta az MTI.

5 billió műanyag darab óceánjainkban

5 billió műanyag darab óceánjainkban

Csaknem 270 ezer tonnányi műanyag úszik a világ óceánjain, mellyel 38.000 szemétszállító teherautót lehetne megpakolni – áll egy friss tanulmányban, amely a héten jelent meg a PLOS ONE című tudományos folyóiratban.

A nagyon óvatos becslés szerint is legalább 250 ezer tonna műanyagszemét úszik a tengerekben, a néhol kontinensnyi méretű összefüggő szeméthegy ötezer milliárd darabból állhat – derült ki egy most közzétett tanulmányból. A kutatás során 24 alkalommal vettek szemétmintát az óceánokból 2007 és 2013 között, közel 1600 helyszínen.  Darabszámban az 1-4 miliméterre aprózódott műanyagdarabkák voltak túlsúlyban, tömegre nézve viszont kevés, ám annál súlyosabb műanyagszemét volt a jelentős. Annyira jelen van mindenhol a gyakran mérgező műanyag, hogy az óceánok ökoszisztémájának is részévé vált – mondta a kutatás vezetője, Marcus Eriksen.

 

Óceántakarítás? Megvalósítható!

Óceántakarítás? Megvalósítható!

Tudósok százai vizsgálták már, hogyan lehetne az óceánokban felhalmozódott 20 milliárd tonnányi műanyag hulladékot eltávolítani, de hiába. Egy fiatal holland feltaláló azonban nem hagyta ennyiben a dolgot. Megvalósítható az eddigi legnagyobb szemételtakarító program! Az Óceántakarítási projekt (The Ocean Cleanup) most kiadott közleményét és 530 oldalas hatástanulmányát tömören lefordítottunk és szakmailag is összerendeztük.

A 19 éves holland Boyan Slat szerint 10 éven belül kitakaríthatjuk a világ óceánjait. A legnagyobb élővizek megtisztítása korábban lehetetlennek tartott ötlet volt. Most, ez a holland fiú mégis azt állítja, hogy nem csupán orvosolható ez a probléma, hanem azt is, hogy mindez 10 éven belül valósággá válhat, és még profitot is fog termelni!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás