A rovat kizárólagos támogatója

Az óév utolsó hetében élelmesék a kőbányai kínai piacra mennek. A bejáratoknál keringő ideutazott kisebbségi mamik és papik tűzijátékot árulnak. Hasonlóan diszkrét megszólítási alapon (Főnök! Petárda?) árulják, mint a számlakínálók. A cucc (petárda 100-as 1.500, kocka 15-ös 1.500, kocka 25-ös 2.500, rakéta 5-ös 2.500, dinó 12-es 4.000) szlovák gyártású. Ez tehát alapár, ami viszonteladáskor sokszorozódik. Még hogy szakbolt, ahol 20.000-40.000 a kiemelt választék)! Ne mán! Alkudni is lehet, bár ahogy hallom ki lehet fogni és mennyiségfüggő is az ár. Edd darab, sod darab – ahogy bent a textilesek mondják. A szóban való egyezség után az árus elmegy, mert az áru nem a helyszínen van. Összekészíti, fekete zsákba teszi és hozza. Helyszínen nincs ellenőrzés, csak a kocsiban. Az árus eltűnik a kaputól nyomban. Babaváró partikra is ajánlják már a durrogós felhajtást, és ökováltozat is van. Hawaii!

Az LMP betiltaná a tűzijátékot 
„AZ LMP kezdeményezi a tűzijáték betiltását – jelentette be a párt társelnöke dec.30-án online sajtótájékoztatóján. A párt a pirotechnikai eszközök használatát szabályozó fegyvertörvény módosításával megszüntetné a tűzijáték szilveszteri alkalmazását – közölte Schmuck Erzsébet. A javaslat a pirotechnikus által felügyelt rendezvények kivételével minden település belterületén megtiltaná a pirotechnikai eszközök használatát – tette hozzá. Az ellenzéki politikus úgy vélekedett: a fényjátékkal együtt járó durrogás komolyan megterheli az idősek és betegek idegrendszerét, valamint a háziállatok is megrémülnek, nem tudják, hogy hova meneküljenek. Az LMP biztos abban: az újévet úgy is meg lehet ünnepelni barátaink és szeretteink körében, hogy nem károsítjuk a környezetünket, és nem okozunk szenvedést embertársainknak, illetve a velünk élő állatoknak. »A jövő évtől legyen a szilveszter ünnep mindenkinek, embereknek és állatoknak egyaránt« – fogalmazott a sajtótájékoztatón Schmuck Erzsébet.”
– Miért nem mindenféle alkalmazását tiltják be, beleértve az augusztus 20-ai állami rongyrázást is?

Súlyosan megégett egy férfi a tűzijátéktól Gödöllőn Economx, 2024. január 1.

„Húsz esetben, tizenöt emberrel [?] szemben indult eljárás polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt vasárnap dél és hétfő reggel hat óra között – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A közleményben azt írták: a termékek felhasználásához kapcsolódóan egy súlyos és négy könnyű sérüléssel végződő baleset jutott a rendőrség tudomására. A tájékoztatás szerint Pest vármegyében, Gödöllőn egy férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor a közelében egy tűzijáték működésbe lépett. Budapesten pedig tűzijáték szabálytalan használata miatt gyulladt ki egy lakás erkélyének bútorzata. Az anyagi kárral járó tűz ügyében a rendőrség közveszély gondatlan okozása miatt, ismeretlen tettessel szemben indított eljárást – jelezték.”
– 15 megvádolt személy? Ennél a kőbányai piacon húsz perc alatt több árust és vásárlót láttam. Mi jut a rendőrség tudomására? Az sem, hogy kutyával – akit este sétáltatni kell – a szűk utcában igyekezni kell, mert a vicces kedvű fiatalok hol itt, hol ott az erkélyről dobnak rájuk egy kis hangbombát, hiszen olyan mulatságos, ahogy aváznak ott lent bennszülöttek.

Hegyi L: Több halálos tragédia is történt szilveszterkor  Index, 2024. január 1.

„Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal hívták a tűzoltókat – számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt kukák, tűzijátékok égő maradványai adtak munkát a tűzoltóknak. Halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján. Egy társasházi lakás egyik szobája égett ki este kilenc óra előtt a főváros IX. kerületében, ahol egy ember életét vesztette. A Tolna vármegyei Pálfán egy többszintes ikerház egyik földszinti lakrésze gyulladt ki, amely a tűzoltók kiérkezésekor teljes terjedelmében égett. A kigyulladt lakásban egy ember tartózkodott, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. Zsámbokon pedig egy családi ház szobájában egy ágy gyulladt meg, egy idős ember vesztette életét, feltételezhetően a tűz során kialakult füst miatt. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt nyolc esetben épülettüzekhez, huszonnégy esetben pedig meggyulladt növényzethez, kigyulladt kukákhoz riasztották a tűzoltókat. Tűzijáték csapódott be egy tízemeletes társasház hetedik emeleti lakásának ablakán este tizenegy óra körül a sárvári Deák Ferenc utcában. A lakók a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a tüzet. Szilveszterkor több esetben állatmentéshez is riasztották a tűzoltókat […] A szóvivő jelezte, hogy a mentőket országszerte 14 esetben riasztották pirotechnikai eszközzel kapcsolatos kéz-, arc- és szemsérülésekhez.”
– Méltó évkezdés lenne ez?
*
Feltételezem, hogy lesznek, akik személyi jogok korlátozásaként élik meg az LMP kezdeményezését, de ideje lenne már ennek az operettrendőrségnek megmutatni, hogy rendet is tud tartani és nem csak a felszerelésével játszadozni. Egyébként cigiznek, kóláznak, egymással csacsognak, hiszen ők csak afféle szerepjátszásra szerződött köztéri kiválóságok, dehogy is avatkoznak be mások demokratikus nyomorába. Itt a bulinegyedben meg pláne, ahol most szilveszterkor a szlávul beszélő fiatalok száma meghatározó volt. Szóval, véletlenül sem láttam arab petárdázót véreim!

Darvas Béla

Nyitókép: szilveszter után a Blaha Lujza téren petárda maradékok kukában forrás: BKK – FKF Köztisztasági Divízió

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás