Hirdetés
Forrás: 24.hu

Az Orbán kormány egyetemlenyúlásai miatt a nemzetközi kutatásokból kizárták a hazai partnereket. Ennek némi pótlására a kormány létrehozta a magyar kutatási programját, melyről Pálinkás József az MTA volt, és Freund Tamás jelenlegi elnöke eltérően vélekedik. Freund szerint kárenyhítésre azért jó.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Népszavának azt mondta, üdvözölnek minden lépést, ami enyhíteni próbálja a károkat, amiket a modellváltó egyetemek kizárása okoz az uniós Horizont kutatási programbólFreund Tamás szerint az egész felsőoktatásnak, a kutatásnak, így az innovációnak is kárt okoz a kizárás.

A HU-rizont program a károk mérsékléséhez nélkülözhetetlen, de az ország és a magyar kutatás alapérdeke, hogy az egyetemek újra a Horizont programban vehessenek részt. Az akadémia elnöke üdvözli, hogy az Orbán-kormány jelentős forrásokat juttat a felsőoktatásnak, a kutatásnak, Freund Tamás azt javasolja, tegye ezt azt követően is, ha az EU-s források újra megnyílnak.

Hankó Balázs államtitkár korábban bejelentette, hogy a HU-rizont programra idén 8 milliárd forint áll rendelkezésre, továbbá 6 milliárd forintot különítettek el arra is, hogy külföldi kutatók Magyarországon kutathassanak. Az MTA elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta, szintén üdvözli, hogy a kormány jelentős erőforrásokat juttat a felsőoktatásnak és a kutatásnak, ugyanakkor azt javasolja, hogy ezt az EU-s források ismételt megnyílása után is folytassák. A külföldi kutatók, kutatóhelyek támogatásával kapcsolatban Freund Tamás arra figyelmeztetett: ügyelni kell arra, hogy a legkiválóbb, és ne a középszerű kutatóhelyekkel próbáljunk kapcsolatokat kialakítani.

– Nem hiszem, hogy neves kutatók, kutatóhelyek vállalnák, hogy részt vegyenek ebben a programban – erről már az MTA volt elnöke és rendes tagja, Pálinkás József beszélt lapunknak. Sőt szerinte értelmetlen pénzkidobás a HU-rizont, amit össze sem lehet hasonlítani az uniós Horizont programmal. – Attól, hogy félig-meddig plagizálják a nevét és pályázatokat írnak ki, ez messze nem ugyanaz.

Azt a nemzetközi kutatási együttműködést, hálózatot, amit az EU összes tagországa együtt épített fel, mi nem tudjuk egyedül újraalkotni, ez egy teljesen irracionális elképzelés – fogalmazott Pálinkás.  Az MTA korábbi elnöke szerint kétségtelen, hogy lesznek olyan külföldi kutatók, akik pályáznak majd ezekre a pénzekre, de azt szinte kizártnak tartja, hogy fontos és hasznos tudományos eredmények szülessenek.
Hozzátette: legnagyobb sajnálatára az elmúlt időszakban érezhetően kialakult egyfajta általános szkepszis a magyar tudományos élettel szebben.
– Képzeljük magunkat egy német kutatásvezető helyébe.

A Népszava kérdésére a Kulturális és Innovációs Minisztérium érdemben arra nem reagált, hogy a kormány letett-e arról, hogy a kizárás feloldásához szükséges feltételeket teljesítse. Annyit közöltek, hogy a HU-rizont program nem a Horizont Europe pótlására jött létre. A cél, olyan nemzetközi kutatási együttműködések erősítése, amelyek a magyar társadalom és gazdaság érdekeit szolgálják, illeszkednek a Neumann János Program fókuszterületeihez.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás