Hirdetés

Ez nem hungaricum, ez már egyértelmű időhúzás.

A „ Mi lesz veletek honti békák?” című cikkemben írtam, hogy megvan a pénz a 2.sz főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán az új kétéltűvédelmi terelőrendszerre. Amikor a cikket írtam, még bíztam benne, valóban megépül. Olyan lesz, ami megvédi a területen élő, de az intenzív mentés ellenére is egyre fogyatkozó kétéltűállományt. Már nem vagyok olyan magabiztos, hogy valóban elkészül a terelőrendszer.
A közbeszerzési eljárás közzétételének dátuma: 2015. április 22.
Ebben még az szerepel:
Ajánlattételi/ részvételi jelentkezési határidő: 2015. május 12.
2015. május 13-án módosították a határidőt. Először 2015.május 25-re, de mivel ez Pünkösd hétfő volt, az új időpont 2015. május 26.
2015. május 29-én, pénteken érdeklődtem, van-e már eredmény, mikor kezdődik a terelőrendszer építése.
A válasz: folyik a bírálat, legyek nyugodt, megépül a terelőrendszer.
Mivel tudom, mekkora munkáról van szó, nem vagyok nyugodt.
2015. június 1-jén ismét érdeklődtem, ebben a levélben már képeket is küldtem, milyen állapotban van a helyszín, ahol az építés lenne.
Választ nem kaptam.
2015.június 3-án telefonon érdeklődtem. Az igazgató úrral nem, csak az egyik munkatársával tudtam beszélni. Tőle azt az információt kaptam, még nincs döntés, változatlanul folyik a pályázatok elbírálása. Arra nem tudott választ adni, mikor lesz döntés. A hétvégén vagy a jövő hét elején?
Ami biztos, ha eldől, ki építi a terelőrendszert, a vesztesek fellebbezhetnek, ezt felül kell vizsgálni, végleges döntés csak utána van. Utána 10 nap áll rendelkezésre a szerződés megkötésére. Ha közben a győztes meggondolja magát, kezdődik a procedúra elölről.
A pályázatoknak megvannak az elbírálási szempontjai. Ez a közbeszerzési pályázatokra is érvényes. Nem tudom, hány cég jelentkezett, de az biztos, nem több száz.

Miért tart ennyi ideig a bírálat?

Akik csinálják, nem tudják, milyen állapotban van a terület, ahol a terelőrendszer épülne.
A hegyoldal felőli részen még viszonylag könnyű dolga lesz a kivitelezőnek. Itt nagyrészt lágyszárú növények vannak – fűkaszával könnyű lesz az eltávolításuk-, mellettük csak néhány fa ágaiból kell párat lefűrészelni.
Az úttest és a kerékpárút közötti töltésen más a helyzet. Itt a jelenlegi terelőrendszer megépülése óta fák, cserjék nőttek – kisebb őserdő alakult ki – eltávolításuk nem lesz könnyű, mellette pedig talajcsúszással is számolni kell. Komoly munkáról van szó, csak ennek elkészülte után kezdődhet a terelőrendszer építése. A munka folyamatába az időjárás is beleszólhat.
Ha semmi akadály nem jön közbe, az építés akkor is csak június végén, de inkább július elején kezdődhet.
A terelőrendszer átadásának határideje: 2015. augusztus 15.
Elkészül addigra? Elég lesz ennyi idő? Elkészül másfél hónap alatt?
Ismerve a helyi körülményeket, és azt, mekkora munkáról van szó, nem vagyok benne biztos.

Mi történik, ha nem készül el a terelőrendszer?

Mivel nincs kötelező természetvédelmi előírás az építésére- a természetvédelmi hatóság a nemzetközileg elismert biológus, Dr Puky Miklós által adott szakvélemény ellenére sem írta elő kötelezően az építést- büntetés sem lesz.
Annyi történik, a pályázók ugyan bukják a pénzt, viszont nem lesz gond a terelőrendszer karbantartására, kezelésére.

A természetvédelmi hatóság miért nem írta elő kötelezően a megépítését?

A jelenlegi – működésképtelen- terelőrendszer esetében volt kötelező előírás a megépítésre.
Dr. Puky Miklós a szakvéleményében egyértelműen leírta, a jelenlegi terelőrendszer nem védi meg a vonuló kétéltűeket, szükség van újra.
Egy nemzetközileg elismert biológus szakvéleménye nem elég ahhoz, hogy kötelezően előírják az építést?

Mi lesz a békákkal és a gőtékkel?

Azokat, akiken a terelőrendszer építése múlik, nem igazán érdekli. Ezek az emberek nincsenek itt a tavaszi vonuláskor, nem látják az elütött, ártatlan kis állatok maradványaival borított úttestet. Olyan kis állatokéval, akik az évszázadok óta létező tévhitek miatt sokat szenvednek az emberektől, sokan bántják őket pusztán azért, mert csupasz a bőrük. Az emberi gonoszságtól nehéz őket megvédeni. A gázolástól egy jól működő terelőrendszerrel meg lehet védeni ezeket a kedves, hasznos kis élőlényeket.
A 2.sz főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán most épülhetne egy ilyen terelőrendszer. A pénz megvan rá.
Vajon megépül?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás