Hirdetés

Lejárt a látszatintézkedések és az éghajlatváltozás tagadásának ideje. A tudomány nagy bizonyossággal állítja, hogy valóban klímaváltozás zajlik és ez az emberi tevékenység eredménye. Pamela Aderson és Robert Redford is kiállt a zöld jövőért.

Robert Redford, a 78 éves Oscar-díjas színész a klímaváltozás elleni fellépésre sürgette a világ országait az ENSZ tanácskozásán, New Yorkban, 2015. június 29-én. Elmondta, nem színészként, hanem a környezetvédelem szószólójaként, apaként, nagyapaként és aggódó polgárként jelent meg a világszervezet előtt. Több mint negyven éve környezetvédelmi aktivista, tettvágya pedig csak erősödött, amikor a globális felmelegedés növekedő veszélyével szembesült.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó tanácskozásán Redford kijelentette: „Lejárt a látszatintézkedések és az éghajlatváltozás tagadásának ideje. A tudomány nagy bizonyossággal állítja, hogy valóban klímaváltozás zajlik és ez az emberi tevékenység eredménye." Az ENSZ 193 tagállamának feladata „annyira sürgős, amennyire ijesztő: megmenteni a világot, amíg még nem késő" – fogalmazott a színész.

Robert Redford az ENSZ tanácskozásán 2015-ben. Kép: Profimedia

Néhány nappal később, Pamela Anderson levelet írt az orosz elnöknek a bálnák védelmében. Nyílt levélben kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a hollywoodi filmsztár, hogy tiltsa meg az áthaladást az Északkeleti-átjárón egy védett bálnafaj húsát szállító Winter Bay nevű hajónak – jelentette internetes oldalán az RIA Novosztyi hírügynökség.

A színésznő – környezetvédőként és az állatok jogainak védelmezőjeként is ismert – levelét a Sea Shepherd környezetvédő szervezet tette közzé a honlapján. A hajó 1700 tonna bálnahússal tart Izlandból Japánba. A rakomány tulajdonosa a Hvalur Hf. izlandi cég. A kékbálnával rokon közönséges barázdás bálna (balaenoptera physalus) vadászata 1982 óta tiltott, de Izland 2006-ban egyoldalúan ismét megkezdte a kereskedelmi célú vadászatát.

Pamela Aderson és Paul Watson kapitány, kanadai állatvédelmi aktivista, a Sea Shepherd vezetője egy konferencián, 2012-ben.  Kép: Profimedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Saint Kitts és a Winter Bay jelenleg a norvég partoknál várja, hogy behajózhasson az északi Jeges-tengerre. Korábban a hajót nem engedték át sem a Szuezi-, sem a Panama-csatornán, mert a rakománya megsérti a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmére vonatkozó egyezményt.

Kapcsolódó anyagok:

Bezöldült a nők hajdani bálványa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás